Tekst objavljen: 28.02.2024 13:35        


Više od četiri petine preduzetnika navelo je da im visine zarada zaposlenih najviše utiču na rast troškova poslovanja, a da je na drugom mestu inflacija, pokazuju podaci iz studije EY Preduzetnički barometar

Šta najviše utiče na preduzetničke troškove?


U formiranju ove studije učestvovalo je 106 preduzetnika iz cele Srbije, a cilj je da se dobije uvid u poslovna kretanja na preduzetničkoj sceni Srbije u 2023. godini.

Kako se navodi u ovoj studiji, promene na tržištu poslednjih godina zavisile su od mnogo faktora, kao što su pandemija, transportni problemi, ratna dejstva, inflacija i održivost poslovanja.

Na kraju četvrtog kvartala 2023. godine broj preduzetnika i lica zaposlenih kod njih bio je 416.922, što je 17.6 odsto od ukupnog broja zaposlenih, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U isto vreme je taj broj za 11.934, odnosno 2.9 odsto veći nego prethodne godine u istom periodu, što uz podatak da su ovogodišnji učesnici ankete u visokom procentu, a to je 46.23 odsto, označili uslove za preduzetničko poslovanje u Srbiji kao nepovoljne, pokazuje da postoje nove snage spremne da okušaju sreću u samostalnom poslovanju uprkos trenutnim parametrima.

Ono što je velika promena u odnosu na prethodne godine jeste da je u 2023. godini bilo 4,5 puta više muškaraca preduzetnika nego žena, a taj odnos je bio 82 prema 18 odsto.

Ovi rezultati iznenađuju jer je godinu pre toga Srbija imala znatno više anketiranih preduzetnica, a odnos sa muškim preduzetnicima bio je 3:1, a isto je bilo i 2020. godine.

Najzastupljenije industrije su iste kao prethodnih godina, a to su proizvodnja sa 29,25 odsto, IT hardver i softver sa 15,09 odsto i maloprodaja i veleprodaja sa 9,43 odsto anketiranih.

Što se tiče obrazovanja, procenti osnivača kompanija razvrstanih po nivou formalnog obrazovanja su takvi da sa visokim obrazovanjem (najmanje tri godine) ih je 71,7 odsto, sa višom školom 17 odsto, a sa srednjom školom 11 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Podatak, koji je, takođe, zanimljiv, jeste da gotovo polovina ispitanika, tačnije 49,06 odsto na poslu provodi od osam do 10 časova dnevno.

Kada se upored podaci i od prethodnih godina dobija se najčešći profil osobe koja je preduzetnik u Srbiji, a to je fakultetski obrazovan muškarac, koji je na čelu porodične kompanije čiji članovi u priličnom procentu od 57,55 odsto doprinose radu preduzeća i koji sam provodi između osam i 10 sati dnevno na poslu.

Pošto se poslovanje njegove kompanije oslanja na uvoz i izvoz 66,04 odsto najveće turbulencije donose promene u cenama transporta, goriva i pojave novih kriznih područja u svetu.

Najveći izazovi u 2023. godini bili su troškovi inflacije i to 60,38 odsto i ostvarivanje planiranog prihoda, isto 60.38 odsto, a mogući pesimizam kada je u pitanju poslovanje u bliskog budućnosti izaziva činjenica da su troškovi poslovanja sve viši, dok su cene sopstvenih proizvoda i/ili usluga dostigle svoj maksimum.

I dalje je pronalazak adekvatnih i kvalitetnih kadrova veliki problem, čak 58,49 odsto preduzetnika se ovako izjasnilo, a rešenje se vidi u odgovarajućem obrazovanju mladih za budućnost, što smatra 83 odsto.

Većina preduzetnika, 76 odsto se složilo da je primena veštačke inteligencije prevashodno dobra za poboljšanje efikasnosti poslovnih procesa, dok gotovo polovina 47 odsto želi da smanji operativne troškove.

Istraživanje je takođe pokazalo da u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije, 75 odsto preduzetnika u Srbiji želi da poboljša efikasnost.

Zanimljivi su i podaci u kojim oblastima kompanije koriste veštačku inteligenciju, pa tako saznajemo da 47 odsto preduzetnika prvenstveno koristi veštačku inteligenciju kako bi stvarali nove ideje ili za sopstveni razvoj. Pored ove primene, 45 odsto preduzetnika kaže da koriste veštačku inteligenciju pri analitici podataka, dok 41 odsto koristi za potrebe marketinga, odnosno kreiranje sadržaja, SEO optimizacija, brendiranje…

Istraživanje EY Preduzetnički barometar pokazuje i da je jedan od najsnažnijih uticaja na poslovanje preduzetnika u Srbiji imala baš inflacija.

Čak 92 odsto njih je naglasilo da inflacija ima najsnažniji negativan uticaj trenutno. Drugo na ovoj listi, oko čega se složilo 83 odsto preduzetnika jeste da turbulencije na nivou svetske ekonomije negativno utiču na njihovo poslovanje.

Upitani šta smatraju da je najveći izazov postavljen pred poslovanje kompanija koje vode, preduzetnici podjednako visoko rangiraju troškove inflacije kao i izazov ostvarivanja poslovnog prihoda, sa čim se slaže 60 odsto ispitanika.

Sa druge strane, čini se da su neka goruća pitanja iz prethodnih godina kao što su lanci snabdevanja problemi prošlosti koji i dalje pogađaju samo četvrtinu ispitanih preduzetnika.

Jedan od ključnih razloga koje preduzetnici navode za rast troškova poslovanja, prema ovoj studiji, jeste visina zarada zaposlenih, gde se 83 odsto preduzetnika slaže da im ovaj trošak predstavlja veliko opterećenje. Na drugom mestu je inflacija, što potvrđuje 54 odsto ispitanika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
troškovi preduzetnika preduzetnici preduzetništvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana