Tekst objavljen: 27.01.2012 15:53        


Prvi meseci u 2012. godini prolaze, a građani nisu postali ništa sigurniji u ekonomski oporavak zemlje. Neizvesnost se najviše odražava na porodične finansije, pa samim tim za mnoge najvažnije pitanje postaje – „Kako da sačuvam vrednost onoga što imam?” Ukoliko tražite sigurnost, štednja u banci uvek je dobar izbor.

Štednja u dinarima, pravi izbor?

Kao što je već poznato, država garantuje štednju u svim valutama u protivvrednosti od 50.000 evra po štediši u jednoj banci. Što se kamata tiče, prošla godina bila je zbunjujuća. Novac je, zbog krize na svetskim tržištima, postao skup, pa su i građani očekivali veće kamate na štednju.

Međutim, Nedelja štednje nije ispunila očekivanja uglavnom zbog toga što su mnoge banke odlučile da poslušaju preporuku guvernera Dejana Šoškića, da ne povećavaju kamate. Želeći da vam pruži više informacija o tome kakvu ponudu banaka kada je štednja u pitanju možete da očekujete, finansijski portal „Kamatica” anketirao je najveće banke u Srbiji.

Iako nijedna banka nije navela kakvu kamatu na štednju možemo očekivati, gotovo sve su najavile nove tipove štednje, kao i to da će podsticati štednju u dinarima.

Banka Inteza

Građanima nudi bogatu ponudu štednih proizvoda uz konkurentne kamatne stope koja će dodatno biti osnažena i novim, inovativnim modelom štednje.

Komercijalna banka

I ove godine će svojim štedišama pružiti ono što je i do sada bio standardni kvalitet.To je kombinacija potpune sigurnosti njihovih depozita, stalne raspoloživosti i komfora u korišćenju sredstava, a sve to uz stimulativne kamatne stope.

Rajfajzen banka

Tradicionalno klijentima nudi nove mogućnosti i modele za štednju i planirano je da se sa tom praksom nastavi i u 2012. godini.

Unikredit banka

Sa ciljem da nastavi sa podsticajem procesa dinarizacije i jačanja poverenja u domaću valutu, i ove godine će se u većoj meri fokusirati na promociju dinarske štednje. Težiće da u štednu ponudu uvede inovativne proizvode. Kada je o kamatnim stopama na štednju reč, ni ove godine ne očekuju njihov rast. Smanjivanjem kamatnih stopa na štednju, obezbeđuje se osnovni preduslov da i kamatne stope na gotovinske i potrošačke kredite budu snižene.

Sosijete ženeral banka

I dalje će biti banka u kojoj je svakom građaninu omogućeno da štedi, bez obzira na to kakve su mu mogućnosti. Pored klasične, oročene i štednje po viđenju, građanima koji žele da čuvaju svoj novac su na raspolaganju i drugi proizvodi, koji im omogućavaju da kamatu pripisuju štednji, koriste je kao redovan prihod, sve u zavisnosti od njihovih potreba. Sosijete ženeral banka je uvek vodila umerenu politiku kamatnih stopa, kako kad su u pitanju kreditni, tako i kada govorimo o štednim proizvodima.

Eurobank EFG

Kažu da su u toku održanog Meseca štednje uočili da je klijentima važno da im je deo novca uvek na raspolaganju, što je i bio razlog zbog kojeg su ponudili takozvanu „štednju pri ruci”, koja omogućava da polovina oročenih sredstava uvek bude na raspolaganju, bez gubitka kamate. Kada su u pitanju proizvodi koje će ponuditi tokom 2012. godine, oni će u najvećoj meri zavisiti od potreba građana, ali kažu da će nastaviti da podstiču dinarsku štednju ponudom kamata, koje su gotovo dvostruko veće u odnosu na one u evrima.

Hipo Alpe Adrija banka

U toku protekle godine Hipo Alpe Adrija banka imala je nekoliko promotivnih štednih akcija u okviru kojih je klijentima ponudila povoljne uslove za štednju. Jedan od najatraktivnijih proizvoda bila je štednja sa isplatom kamate unapred koja pruža mogućnost da se kamata koristi kao novi oročeni ulog, ali i da se njome, po želji, raspolaže.

Vojvođanska banka

Pored uobičajenih vrsta štednje u njihovoj ponudi, klijentima preporučuju da štede putem „fleksi oročene štednje” zbog visoke kamatne stope i mogućnosti dodavanja ili podizanja sredstava neograničen broj puta sa postojećeg računa tokom odabranog perioda oročenja.

Findomestik banka

Navode da je prikupljanje štednje osnovni i najvažniji posao za svaku banku, pa tako i za Findomestik banku. U tom smislu, a u zavisnosti od mogućnosti koje bude diktirala situacija na tržištu trudiće se da izađu sa najboljom i najkompletnijom ponudom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Adam 24.10.2012 2:05

    Izbor je u Vašim rukama, jer sve što činite je deo kolača.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
štednja banka štediše dinarska štednja štednja dinarska štednja u dinarima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana