Tekst objavljen: 31.07.2023 12:25        


Cene nekretnina će u narednih 10 godina značajno porasti u svim delovima sveta, objavljeno je danas na sajtu Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena. U prognozi za Evropu je primetna neravnoteža

Stručnjaci procenjuju da stiže novo poskupljenje nekretnina u celom svetu


Prema rezultatima kvartalnog istraživanja IFO i Instituta za švajcarsku ekonomsku politiku (IWP), nekretnine će u narednoj dekadi na globalnom nivou poskupeti u proseku za devet odsto.

"Povećanje cena nekretnina više je vođeno faktorima potražnje, a ne ponude", smatra istraživač IFO-a Timo Vohner.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U prognozi za Evropu je primetna neravnoteža

Cene nekretnina u zapadnoj Evropi će porasti u proseku za 6,4 odsto, a u severnoj Evropi za 9,9 odsto, dok južnu Evropu u narednih 10 godina očekuje poskupljenje nekretnina za čak 18,4 odsto, a istočnu Evropu za 14,9 odsto.

Cene nekretnina u Velikoj Britaniji će porasti za 8,4 odsto, kao i u Nemačkoj - za 7,2 odsto, Francuskoj - 5,5 odsto, i SAD - 6,0 odsto.

Posebno će porasti cene nekretnina u južnoj Aziji - za 25,1 odsto, zapadnoj Aziji - 22,4 odsto, i srednjoj Americi - 24,4 odsto.

U mnogim regionima sveta povećana potražnja za nekretnima raste zbog višeg životnog standarda i većih prihoda, kao i zbog rasta populacije i želje za većim životnim prostorom.

Za 37 odsto anketiranih stručnjaka, ovi faktori stoje iza porasta cena nekretnina na globalnom nivou.

"Oko 27 odsto anketiranih stručnjaka misli da su za rast cena odgovorni faktori ponude - ograničeni proizvodni kapaciteti za gradnju novih stambenih prostora, više cene građevinskog materijala i nedostatak parcela", kazao je Vohner.

Oko 12 odsto eksperata smatra da su za poskupljenje nekretnina najviše krivi monetarna politika, inflacija i politika vlada u konkretnim zemljama.

Na regionalnom nivou, očekivanja stručnjaka o cenama nekretnina u velikoj su korelaciji sa njihovim predviđanjima inflacije, navodi se na sajtu minhenskog instituta.

U ovom istraživanju, koje je sprovedeno od 14. juna do 2. jula, učestvovalo je 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje sveta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cene nekretnina u svetu cene nekretnina u evropi nekretnine cena nekretnina skok cena nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana