Tekst objavljen: 02.01.2023 14:00        


FED je prednjačio u proteklih 12 meseci sa povećanjem ključne kamate za 225 baznih poena, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen

Sve glavne centralne banke su u 2022. podizale kamate, osim jedne Detalj iz Japana



Vodeće svetske centralne banke podigle su kamatne stope u 2022. najbržim tempom i u najvećem obimu u poslednje - najmanje - dve decenije, dajući sve od sebe kako bi zauzdale galopirajuću inflaciju.

Centralne banke u čijoj je nadležnosti10 valuta kojima se najviše trgujepooštrile su zajedno uslove zaduživanja za 2.700 baznih poena (bps) kroz 54 povećanja svojih kamata u poslednjih 12 meseci, pokazuje računica Rojtersa.

Sve glavne centralne banke, osim japanske, podigle su kamate u 2022, ali su kreatori monetarne politike u Tokiju u decembru iznenadili tržišta prilagođavanjem stope prinosa na državne obveznice, što je podstaklo spekulacije da bi na stolu Banke Japana moglo da se nađe podizanje referentne stope u ne tako dalekoj budućnosti.

Sve u svemu,američke Federalne rezerve (FED) su prednjačile u proteklih 12 meseci sa povećanjem ključne kamate za 225 baznih poena, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Zaoštravanje u SAD je u suštini jedno od najjačih ikada u poslednjih 20 godina. Obično, kada imate tako naglo pooštravanje finansijskih uslova, u suštini dobijate nešto više od blage recesije, o čemu sada, čini se, postoji opšti konsenzus - izjavio je za Rojters Dejvid Hauner, šef strategije i ekonomije za tržišta u razvoju u sektoruGlobal Research, u okviru Banke Amerike.

Prema podacima britanske agencije,u decembru je sedam od 10 glavnih centralnih banaka podiglo stope na mesečnom nivou. FED, Evropska centralna banka, Banka Engleske, Rezervna banka Australije, norveška banka Norges, Banka Kanade i Švajcarska nacionalna banka podigle su svoje referentne stope za kumulativnih 300 baznih poena.

Taj iznos se poredi sa maksimalnim mesečnim povećanjem od 550 baznih poena u septembru, mada ne održavaju sve centralne banke sastanke svakog meseca, napominje se u tekstu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija ekonomska kriza podizanje kamatnih stopa japanski jen japan banka japana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana