Tekst objavljen: 17.08.2023 13:55        


Mladi u Srbiji nisu zainteresovani da se bave zanatskim, već žele da rade neke savremenije poslove

"Treba edukovati mlade o zanatima, takvi poslovi donose dobar posao i zaradu"


Tržištu rada u Srbiji najviše nedostaju zanatlije, dok su neka odnajtraženijih zanimanja trgovci i prodavci, IT stručnjaci i administrativni radnici, rekao je danas predstavniksajta za zapošljavanje "Infostud" Miloš Turinski.

On je za Tanjug naveo da je do juna ove godine na "Infostudu" objavljeno više od 38.000 oglasa za posao, što je za 10 odsto manjenego u istom periodu prošle godine, kada ih je objavljeno oko 42.000.

"Trgovina i prodaja drži prvo mesto od osnivanja 'Infostuda'", rekao je Turinski i dodao da su poslovi u mašinstvu, elektrotehnici i ugostiteljstvu najtraženiji već godinama i da u tom smislu nema velike razlike u odnosu na prošlu godinu.

On je istakao da će ti poslovi biti traženi i u narednom periodu a da se može očekivati da će ubuduće automehaničari, frizeri, stolari i vodoinstalateri biti u deficitu.

Turinski je rekao i da tržištu rada, sve više nedostaju i profesionalni vozači i kuvari.

On objašnjava danema dovoljno zanatlija jer je veliki broj kvalifikovanih radnika otišao u Zapadnu Evropu, dok mladi u Srbiji nisu zainteresovani da se bave tim zanimanjima, već žele da rade nekesavremenije poslove.

"Moramo da radimo na edukaciji, da mladi shvate da ova zanimanja nisu manje vredna i da mogu da im donesu, siguran i stabilan posao sa jedne strane, a sa druge i visoku zaradu", rekao je Turinski.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada je reč o zanimanjima koja su najbolje plaćena, Turinski navodida prednjače poslovi u IT sektoru, gde je prosečna zarada oko 1.700 evra, a dobro su plaćeni i zanati, gde zarada može da iznosi do 3.000 evra.

"IT sektor je ove godine pretrpeo blagu krizu i tu imamo blagi zastoju zapošljavanju, ali očekujem da će se to promeniti već početkom sledeće godine", kazao je Turinski.

Pandemija je donela brojne novine u načinu poslovanja, poput rada od kuće koji je postao praksa u mnogim firmama, a Turinski ističe da sena godišnjem nivou nudi oko 4.000 poslova koje omogućavaju rad od kuće ili sa nekog udaljenog mesta.

"Dovoljno je da imate laptop, internet ili mobilni telefon u zavisnosti od pozicije i posla kojim se bavite", rekao je on.

Turinski je istakao je da je digitalna pismenost važna za svaki posao i da se očekuje da ljudi znaju da koriste barem osnovne alate.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
infostud miloš turinski edukacija poslovi mladi zanati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana