Tekst objavljen: 06.03.2020 12:25        


Svako ko podiže novac s bankomata mora platiti naknadu, čak i banci u kojoj nema vlastiti račun. Kupci obično toga nisu svesni jer banke međusobno regulišu ovu naknadu. Zavisno od ugovora, kupci snose troškove putem naknade za održavanje računa ili linijske naknade

Treba li da se plaća podizanje novca sa bankomata?

Naknade se moraju plaćati i prilikom podizanja novca s bankomata u inostranstvu. Iznos tih naknada znatno se razlikuje, pokazuje istraživanje Bečke radničke komore (AK), sprovedeno u septembru i oktobru prošle godine, izveštava bečki Standard. U istraživanju je prikupljeno 249 pritužbi iz 13 zemalja. Naknade su vrlo različite.

Podizanje novca u Nemačkoj može biti najskuplje. Kupcima se naplaćuje između 1,95 i 6,50 eura. Na Malti i u Holandiji naknada je pet eura, a u Sloveniji četiri eura.

Austrija je na sredini lestvice s naknadama između dva i četiri eura. Najjeftinije naknade bile su u Španiji 1,25 eura – ali i one bi mogle biti povećane do četiri eura.

Ovo je bila prilika da Radnička komora pozove na ukidanje naknada za bankomate. “Pristup vlastitom novcu mora biti besplatan”, kaže zagovornica potrošača Gabriele Zgubić.

Uostalom, ionako plaćate dovoljno za račun. Naknade za bankomate obuhvaćene su, zavisno od paketa tekućeg računa, tromesečnom naknadom za upravljanje računom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U svakom slučaju, Komora rada savetuje da budite pažljivi kada je reč o troškovima na ekranu bankomata u inostranstvu i da po potrebi otkažete transakciju. Moglo bi biti dobro da pokušate ponovno na drugoj mašini jer su tamo troškovi niži.

Podizanje novca sa bankomata izvan eurozone ima posebne naknade: prema AK-u, to je obično 0,75 posto povučenog iznosa uvećano za fiksnu naknadu od 1,82 eura. Na 400 eura, to je 4,82 eura. “Izvan eurozone možda će biti jeftinije podići novac na bankomatima nego u eurozoni”, rezimira Zgubić.

Naknada za bankomate već su bile slučaj u Ustavnom sudu u Austriji. U jesen 2018. sud je odlučio da je naplaćivanje naknada za povlačenje trećih strana (poput Euroneta) bankama neustavno.

Odgovarajuća zakonska odredba je ukinuta. Međutim, ovdje se mora napraviti razlika: bankama se i dalje dopušta da “detaljno” pregovaraju o naknadama za podizanje novca sa bankomata. Banke zato mogu i dalje naplaćivati ​​naknade, ali više ne moraju da plaćaju naknade za pružaoce drugih usluga poput Euroneta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
podizanje novca sa bankomata bankarska naknada bankomati podizanje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana