Tekst objavljen: 30.03.2022 16:25        


Najskuplja kuća prošle godine prodata je u Beogradu za 5 miliona evra, dok se najskuplja vikendica nalazi na Kopaoniku i za nju je budući vlasnik izdvojio 600.000 EUR

U kojim delovima Srbije se najviše kupuju vikendice?


Kuće su se najviše prodavale u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, a plaća se uglavnom gotovinom, podaci su Republičkog geodetskog zavoda.

Tokom prethodne godine vikendice i kuće u seoskim područjima doživele su veliku ekspanziju, a ulogu u tome je imala i pandemija korona virusa. Kako je za RTS istakla Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda, prodaja kuća povećala se za čak 44% u odnosu na prošlu godinu, dok je prodaja stanova porasla za 28%.

- U odnosu na period pre pandemije, vikendice su se prodavale za 64% više. Čak 56% kuća prodatih u Srbiji nalaze se u Vojvodini. Kuće su se najviše prodavale u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, a vikendice su se naročito kupovale u oblasti Fruške Gore, oko Inđije. Tražile su se takođe vikendice u okolini velikih gradova, kao što je Beograd, na Kosmaju, u Sopotu, Grockoj, delu uz Dunav - istakla je Štrbac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Budućim vlasnicima najvažnija je lokacija, ali i infrastruktura. Cene se kreću u rasponu od 2-3.000 EUR do nekoliko stotina hiljada evra.

- Dominira gotovinsko plaćanje, mada je kupovina na kredit nekretnina skočila za 1%. Prošle godine, vrednost tržišta nekretnina je iznosila 6,1 milijardu evra, i to je skok od 47% u odnosu na godinu ranije - objasnila je Štrbac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Republički geodetski zavod vojvodina kupovina vikendice vikendice po Srbiji vikendice Ivana Štrbac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana