Tekst objavljen: 16.01.2023 15:15        


Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u decembru bile su veće u proseku za pola procenta u odnosu na novembar 2022. godine dok je godišnji rast tih cena 15,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku

"Uvek računajte na inflaciju" Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač našeg portala



Sa druge strane, Narodna banka Srbije podigla je referentnu kamatnu stopu na nivo od 5,25 odsto, što će uticati na rate dinarskih kredita.

Uz sve ovo, i najavljena povećanja cena komunalija za Beograd, postavlja se pitanja čemu mogu da se nadaju građani u 2023. godini i kako na najbolji način preživeti period svetske ekonomske krize koje se prelila i na Srbiju.

Dušan Uzelac, urednika portala Kamatica, jedan je od čestih gostiju Pulsa Srbije gde je prepoznatljiv po svojim dobrim analizama.

On je u svom gostovanju prokomentarisao inflaciju koja trese svet poslednjih skoro godinu dana.

-Ono našta možemo uvek da se oslonimo je da će uvek nešto poskupeti.Setite se kada ste poslednji put najavili da je nešto pojeftinilo. Inflacija je pod kontrolom, to je najbitnije. Država upravlja tim stvarima, svaka država upravlja monetarnom politikom i neke stvari može da predupredi dok neke ne može.Uvek računajte na inflaciju i kada se pomirite sa tim, nikada nećete biti ljuti kada nešto poskupi- istakao je Uzelac.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju, ističe, nismo mi izazvali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Voditelja Miloša Anđelkovića interesovalo jeda li ove rečiministra možda označavaju da će biti malo niže cene.

-Neće biti, usporiće inflacija odnosno usporiće rast.Ako nešto raste 15% i ako padne na 10% to je i dalje rast.On je rekao da će usporiti rast, a ne da će pasti cene.Mora prvo da se uspori rast, pa da stane, pa da počne pad - rekao je Uzelac i dodao:

- Stvarno je gorka pilula, ali moramo se pomiriti sa tim. Moramo se uzdati samo u naše sposobnosti zarađivanja i sposobnost upravljanja finansijama.To je finansijska edukacija koja je obavezna za današnje funkcionisanje. Nekada je bilo neophodno da upalite vatru da bi preživeli, danas je egzistencija u upravljanju finansijama tu nema dileme.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansijska edukacija domaća privreda ekonomija inflacija dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana