Tekst objavljen: 09.05.2022 12:25        


Cene nekretnina rastu zbog ponude i tražnje, dok sa druge strane postoji makroekonomska situacija da mnogi koji imaju novac ulažu u nekretnine i to poskupljuje stanove ljudima koji žele svoj dom, kaže direktor portala "Kamatica" Dušan Uzelac

Uzelac za RTS: "Investiranje viška novca u nekretnine poskupljuje stanove za one kojima treba krov nad glavom"


Američka centralna banka FED povećala je pre dva dana kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, što je najveće jednokratno povećanje cene novca od 2000. godine. To znači da banke dolaze skuplje do novca i taj novac skuplje prodaju svojim klijentima.

Promena referentne kamatne stope može neznatno uticati na one koji imaju ili će uzimati kredite, smatra Dušan Uzelac, direktor portala "Kamatica".

Uzelac je u Jutarnjem programu rekao da, kada se na makroekonomskom nivou podigne referentna kamatna stopa, smanjuje količina novca u opticaju.

"To je antiinflatorna akcija i to države, odnosno centralne banke, donose kao borbu protiv inflacije. Cela svetska ekonomija su spojeni sudovi. Ne postoje nacionalne ekonomije, već samo nacionalni i individualni računi, ali ceo svet je u istoj priči", kaže Dušan Uzelac.

U poslednjih godinu dana najviše su rasli stambeni krediti, krediti za adaptaciju stanova, dok su na drugom mestu gotovinski krediti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema rečima direktora portala "Kamatica", građevinska industrija je industrija koja radi u krupnim ciklusima i kada krene, ona ne staje.

"Cene nekretnina u poslednje vreme rastu i to je rezultat ponude i tražnje. Prednost je još uvek na strani ponude, jer je ima manje, i onda tražnja generiše više cene. Zato stambeni krediti rastu", objašnjava Uzelac.

Dodaje da sa druge strane postoji makroekonomska situacija da mnogi koji imaju novac ulažu u nekretnine i to poskupljuje onima koji žele svoj dom.

Direktor "Kamatice" naglašava da u našoj zemlji gotovinski krediti često idu na kupovinu automobila, kupovinu bele tehnike ili letovanja ili vraćanje nekih dugova.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rast stambenih kredita dušan uzelac RTS stambeni krediti nekretnine investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana