Tekst objavljen: 20.04.2023 12:15        


U poslednje vreme kupovina stanova postala je misaona imenica, cene kvadrata rapidno skaču i ne zna se da li će pasti

"Za stan u Beogradu treba da radite 19 godina"


Zbog svega ovoga, organizacija Ministarstvo prostora formirala je jednu digitalnu platformu koja pokazuje koje to stanove u Beogradu možete priuštiti sa svojim primanjima.

Marko Aksentijević Ministarstva prostora za Novi dan N1 kaže da svako ko je pokušao da kupi ili iznajmi stan, zna da je nepriuštivost ključni problem u sektoru stanovanja.

Stoga je digitalna platforma pokrenuta ne sa idejom da se pokaže stanje onim ljudima koji već dobro znaju šta je muka sa stanovanjem, već kako bi se skrenula pažnja onima koji o tome ne razmišljaju.

„Po poslednjim analitičkim dokumentima koje je Ministarstvo građevine objavilo, tek deset odsto najbogatijih može da učestvuje na tržištu nekretnina. Vama je potrebno 19 prosečnih godišnjih plata da biste podigli kredit za stan“, upozorava on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Aksentijević ukazuje da je prosečna plata pritom daleko od onoga što je medijalna, koju prima 50 odsto zaposlenih u Srbiji.

„Dakle, potrebno je 19 godina davanja celokupne plate da bi se otplatio prosečan stan od 55 kvadrata“, pojašnjava on.

Aksentijević dodaje da se za granicu kada bi država trebalo da reaguje uzima pet godišnjih prosečnih plata za jedan prosečan stan.

„Država treba da igra aktivniju ulogu u ograničavanju rente na tržištu zakupa. Kod nas postoji percepcija da je izgradnja stanova lukrativan biznis, za 11 godina, između između dva popisa, sagrađeno je 136.000 novih stanova, a broj domaćinstava se povećao za 46.000″.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
marko aksentijević stanovanje kupovina stana stanovi u beogradu ministarstvo prostora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana