Tekst objavljen: 07.10.2020 15:55        


Cene citrusa širom Srbije su paprene, za kilogram pomorandži potrebno je izdvojiti čak 250 dinara, limun je od 150 do 250, a mandarine od 130 do 200

Zašto je cena citrusa na pijaci trenutno visoka?

Prodavci kažu da će hladnije vreme doneti i niže cene. Na beogradskim pijacama južno voće još uvek nije preplavilo tezge, a potražnja je manja jer kupci hvataju "poslednji voz" bresaka, grožđa, kajsija...

Reporteri "Novosti" posetili su juče Bajlonijevu pijacu u Beogradu a na svega četiri tezge caruju citrusi.

- U ovom periodu manja je potražnja zato što se ovo voće kupuje tokom zime. Kada pristigne iz Španije i Grčke biće i cena niža - ispričala nam je Rajka R. koja godinama radi na ovoj beogradskoj pijaci. - Trenutno limun nabavljamo iz Turske i Argentine, koji je i skuplji, pomorandže se uvoze iz Južne Afrike. Mandarine su iz Turske i Hrvatske, ali kvalitet ne može da se poredi. Naši ljudi više vole mandarine iz okoline Neretve, jer su po kvalitetu neuporedive sa turskim, ali im je i cena jača.

Grejp na komad

Grejpfrut najčešće se samo i pazari na komad, njegova cena je svuda od 250 dinara pa naviše. Na beogradskoj Veletržnici moguće ga je pazariti i za sto dinara manje. Veletržnica je ipak najpovoljnija, mandarine su od 100 do 140, pomorandže 160, a limun se može naći i za 80 dinara.

Kako su nam ispričali trenutno se ovo voće slabo kupuje na kilo ili dva, a sve je češća pojava da se uzima po komadu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Generalno ne kupujem citruse u ovo doba godine, jer su skupi. U toku zime u domaćinstvu najviše jedemo mandarine i limun. U ovo doba godine najviše volim jabuke, a za agrume će biti vremena - ispričala nam je Nikolina V.

Preprodavcima kasu najviše pune kafići i restorani koji pazare i nekoliko kilograma južnog voća.Cene nisu mnogo drugačije ni u drugim gradovima širom Srbije. Na kragujevačkim pijacama limun je 260, dok se u Nišu cena formira i do 300 dinara. U Kragujevcu su pomorandže nešto jeftinije 130 dinara, a u Nišu i do 250.

Veliki trgovinski lanci, takođe "drže" cenu, ali imaju i akcije pa je moguće limun pazariti i za 100 dinara. A omiljene mandarine iz doline Neretve u marketima su povoljnije, a kilogram vredi 140. Veliki trgovinski lanci "složni" su što se tiče pomorandži, a u svim marketima prelaze 200 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena citrusa južno voće voće citrusno voće pijaca cene zelena pijaca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana