Tekst objavljen: 22.01.2024 13:15        


Valjaonica aluminijuma Impol Seval (IMPL) prošle godine je, usled nepovoljnih prilika na globalnom tržištu, zabeležila pad finansijskih i operativnih rezultata, ali uprava kompanije vidi pozitivne signale na startu godine.

Impol Seval vidi pozitivne signale na početku godine


„Prošla poslovna godina, nije bila tako dobra kao prethodna, ali ne možemo biti ni nezadovoljni. Finansijski rezultat biće pozitivan, imaćemo nekoliko miliona evra neto dobiti što je znatno manje u odnosu na prethodnu godinu, ali imajući u vidu geopolitičku situaciju u svetu, kao i ekonomsku situaciju u Evropi i svetu, mislim da je ovo zadovoljavajuće“, izjavio je za Užičke vesti Ninko Tešić, generalni direktor kompanije.



On je dodao da su prošle godine kapaciteti korišćeni na nivou od oko 70 odsto, ali da je prodaja u novembru bila izuzetna, decembar takođe dobar, a da je i u januaru obezbeđena proizvodnja na nivou plana.

Tešić je istakao da je rekordni rezultat iz 2022. godine od 24 miliona evra došao i kao rezultat niske cene energenata, dok je u prošloj godini trošak za gas i struju bio veći za 4,3 miliona evra što se direktno odrazilo na dobit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Tokom prošle godine nije došlo do oporavka cena prerade i one su još uvek na niskom nivou. Međutim, dobro je da je prodaja počela da raste, pa ćemo gledati da preko obima prodaje u ovoj godini napravimo što je moguće bolji rezultat. Što se energenata tiče, u Evropi imamo situaciju stabilizacije, energenti se u količinama nabavljaju lakše i cene su niže, ali taj pad se na našem tržištu nije osetio što je logično, jer smo imali izuzetno nisku cenu u 2022. godini u odnosu na Evropu“, rekao je Tešić.

Akcije Impola na Beogradskoj berzi prošle godine skočile su 14 odsto u odnosu na rast repernog indeksa Belex15 od 6,2 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza impol seval momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana