Tekst objavljen: 20.06.2013 9:39        


Posao kupovine Merkatora vredan milijardu i po evra, potpuno će promeniti trenutni odnos snaga na tržištu Srbije. Sada je na liderskoj poziciji Delez sa 35 odsto učešća na tržištu i 365 maloprodajnih objekata.

Agrokor vs Delez: Rat ili prećutni sporazum

Sledi Merkator sa 16 odsto učešća i 130 objekata, dok je na trećem mestu Idea, sa 13,6 odsto i 170 objekata.

U ministarstvu za trgovinu, pozivajući se na iskustva sa lancima Merkator i Idea, plaše se da će njihovim spajanjem suziti prostor na rafovima za domaće proizvode. Kod ova dva velika lanca, kada su počinjali rad, dogovor je bio da 51 odsto bude robe domaćeg porekla. Ako je verovati istraživanju Pokreta potrošača, sada je taj procenat barem 60 odsto manje nego što je prvobitno bio dogovor. Opet, kažem tu je već učinjen jedno značajno odstupanje od njihove teze da će većinom prodavati robu domaćeg porekla - kaže državni sekretar u Ministarstvu trgovine Srbije Dragovan Milićević.
Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, najavljuje udruživanje svojih društava u regionu, a Merkator sada stavlja ispred Idee, lanca sa kojim je njegov Konzum, do sada učestvovao na srpskom tržištu.

Sam Todorić tvrdi da se vodi samo tržišnim principima jer, kako kaže, u trgovcini nema osećanja i da se kupcu mora ponuditi ono što hoće da kupi.

- U Srbiji ćemo napraviti tržišnu revoluciju jer je tamo trenutno prisutan samo jedan jak igrač. Dva jaka konkurenta biće puno bolji za kupce u Srbiji - rekao je Todorić

Ali dva jaka konkurenta na tržištu, smatraju analitičari, ne moraju nužno značiti bolju ponudu i cene, već upravo suprotno, kroz fenomen duopola, odnosno pojave kada dva igrača kontrolišu najveći deo tržišta.

- Moguća su dva scenarija. Moguć je rat do istrebljenja, da se što nižim maržama dođe do što više kupaca od drugog takmaca i moguć je prećutni sporazum da se ne ide u takvu bitku jer iz nje korist imaju samo potrošači, a trgovci bi ostali kraćih rukava. Ja u ovom našem slučaju sam skloniji mišljenju da će biti dogovor dva velika trgovca na štetu potrošača - kaže MIlan Ćulibrk, urednik Nina.

Kupovina Merkatora još nije završen proces. Kada bude završen, Agrokor će postati vlasnik 53 odsto deonica Merkatora, čime će postati regionalni lider u oblasti maloprodaje robe široke potrošnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovinski lanac trgovinski lanci trgovački lanci Delhaize delez Srbija merkator idea Agrokor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana