Tekst objavljen: 26.07.2013 12:30        


Prema podacima o junskim zaradama u Srbiji, naftašima i bankarima koji su među onima sa najvišim zaradama u našoj zemlji, za petama je jedno neočekivano zanimanje. Pastiri mesečno zarađuju čak i do 700 evra, ali je malo onih koji žele pastirskim putem.

Čoban tera ovčice... za 700 evra mesečno

Na pašnjacima na jugu, u mestu gde je prosečna plata 20.000 dinara, malo ko se lati čobanskog štapa. Vole da kažu - "od rabotu se samo grbavi".

Među 780.000 zvanično nezaposlenih u zemlji gotovo je nemoguće pronaći one koji bi zarađivali čuvajući ovce ili krave.

- Niko neće da radi kao pastir. Ovamo kažu nema posla, a ovde neće niko da radi - priča Olivera Cvetanović iz sela Crvena Jabuka kod Babušnice.

- Koga god pitaš da li hoće da čuva ovce, kaže 'jesu to tvoje ovce, čuvaj ih ti'. Lakše mu je da sedi na ulici i pije pivo nego da čuva ovce - kaže Predrag Babin.

Ne može svako da bude pastir. Mada za to nije potrebna diploma, ali jeste dobra volja i dva dobra psa pulina.

Pastir Rajko Dudić zarađuje 200 evra mesečno, a obezbeđeni su mu i stan i hrana. Ima i onih koji za čobanski posao mesečno zarade dve prosečne plate.

Tako Đorđe Jovanović za čuvanje krava dobije i do 80.000 dinara. - Dobra je plata, nije da nije dobra, 600 dinara po kravi. Dobro je, samo je dosadno. Treba izdržati ceo dan i po suncu i kiši i vetru - priča Đorđe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
čoban pastir posao težak posao Srbija poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana