Tekst objavljen: 01.07.2013 12:30        


Mladi najviše upisuju fakultete koje vole i ako veruju da su talentovani za nešto. Ipak, jedno od najvećih životnih razočaranja donosi neuspeh u traženju posla posle sticanja diplome.

Dobili ste diplomu, sad još "samo" da nađete posao

A diplome koštaju... Evo kako platiti školarinu za fakultet

Najpre traže posao sa diplomom koju su stekli na studijama, a onda, vremenom kako ga ne nađu, prihvate i onaj za koji fakultet nije potreban.

Toplica Spasojević iz Udruženja korporativnih direktora kaže da nema preduzeća za određene kadrove. - Mi imamo izuzetno pametnu decu, međutim, nemamo preduzeća koja mogu da zaposle takve kadrove. Nažalost, sve velike i ozbiljne kompanije imaju sve manje potreba za intelektualnim radom, sve više se srpska privreda pretvara u nekog ko sklapa - objašnjava Spasojević.
Završene studije i diploma ne garantuju posao u oblasti u kojoj neko stručan. Sve manje posla za ekonomiste i pravnike. Među perspektivnim zanimanjima su ona iz oblasti ekologije, proizvodnje zdrave hrane, reciklaže, medicinskog turizma i estetske hirurgije.

Srđan Andrijašević iz Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da diplomiranih ekonomista ima oko 8.000, i negde oko 5.000 diplomiranih pravnika.

- Inženjeri u oblasti drvne i prerađivačke industrije, geolozi isto teže dolaze do posla, sociolozi, istoričari umetnosti - kaže Andrijašević.

U potrazi za šansom da teško stečena diploma ipak bude od koristi, mnogi napuštaju zemlju. Statistike pokazuju da svaki treći akademac ETF-a u inostranstvu napravi odličnu karijeru, pa naše elektroinženjere često nazivaju i najboljim srpskim proizvodom.

Diplomirani ekonomisti i pravnici, ocenjuju strucnjaci, sve će teže dolaziti do posla, a među perspektivnim zanimanjima ubuduće, navode se ona iz oblasti ekologije, proizvodnje zdrave hrane, reciklaže, medicinskog turizma i estetske hirurgije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
diploma studenti Srbija mladi nezaposlenost mladih nezaposlenost nezaposleni traženje posla posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana