Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 11.02.2013 7:59        


Iako je Google AdSense možda najjednostavniji način da vlasnici bloga, sajta ili foruma zarade novac bez mnogo muke, on je u Srbiji ujedno i najkomplikovaniji, pre svega zbog procedure naplate Google čekova koja je ovde blago rečeno jeziva.

Drage banke, da li ste nekada čule za Google?

Sistem u suštini funkcioniše ovako, nakon što se prijavite na Google AdSense i odradite potvrdu putem maila od Googla dobijate kôd koji postavljate na različita mesta na blogu ili sajtu. Svaki put kada neko klikne na Google oglas vi ćete zaraditi izvesnu količinu novca. U momentu kada ta suma dostigne 100 dolara koliko je minimalna isplata, Google vam šalje ček na adresu koju ste naveli prilikom registracije.

I to je lepši deo priče. A onda stiže saga o naplati koja po pravilu traje oko mesec dana, naravno ukoliko izaberete banku koja zna šta je Google i u zavisnosti od banke može poprilično da vas košta.

Od 32 banke koliko ih posluje u Srbiji, polovina radi unovčavanje Google AdSence čekova. Kada kažemo unovčavanje, procedura podrazumeva proveru čeka ili inkaso proceduru tj. slanje na naplatu, jer nijedna banka te čekove ne otkupljuje, i nemoguće je da novac dobijete odmah.

Da biste unovčili ček potrebno je da ga odnesete u ekspozituru banke, koja taj ček skenira i šalje na proveru. Ta provera po pravilu traje od 7 do 10 dana, i nakon dobijanja odobrenja, banka će poslati ček na naplatu, a u međuvremenu će staviti blokadu na sredstva koja prebaci na vaš devizni račun.

Blokada u zavisnosti od banke do banke traje od 3 do “suludih” 7 nedelja i to pre svega zbog toga što se čekovi često vraćaju. Razlozi vraćanja čekova mogu biti loš potpis ili činjenica da je ček oštećen prilikom transporta ili recimo da je ček istekao. Tek nakon potvrde naplativosti čeka, banka skida blokadu i novac možete da koristite.Prema Zakonu o deviznom poslovanju prilikom donošenja čeka u ekspozituru bićete u obavezi i da popunite Izjavu o osnovu priliva iz inostranstva. Ta izjava ne služi, kao što mnogi misle, kao prijava prihoda koja ide Poreskoj upravi, već pre svega za određivanje šifre po kojoj se knjiži priliv. Za Google čekove banke prihvataju opis “softverske usluge” što je šifra 302.

Imajući u vidu da Google čekove izdaju inostrana pravna lica banka ih pre isplate klijentima mora proveriti zbog postojanja mogućnosti da izdavalac čeka u trenutku naplate nema pokriće na svom računu ili da je navedeni ček povukao i izdao drugi u zamenu. Zbog svega pomenutog ovi čekovi se nakon otkupa od Googla polažu na devizni račun klijenta i stavljaju na rezervaciju a rok isplate iznosi između 30 i 45 dana. U tom smislu, otvaranje deviznog računa je neophodno kako bi bilo moguće izvršiti otkup deviznih čekova.

Takođe, kompanijske čekove u iznosu od preko 5.000 evra Banca Intesa šalje na inkaso pri čemu se ček ne otkupljuje na partiju već samo preuzima od klijenta uz potpisivanje izjave. Provizija u visini od 2 odsto od iznosa na čeku naplaćuje se odmah u dinarskoj protivvrednosti, a nakon prijema pokrića od inobanke, iznos čeka, umanjen za stvarne troškove, knjiži se kao priliv na devizni račun klijenta.

Korisnički doživljaj:

Mala anketa koju je Kamatica sprovela među svim bankama pokazuje da su od banaka koje rade unovčavanje Google čekova Pireaus, Credy i NLB banka najprofesionalnije. Kad kažemo najprofesionalnije to znači da nije bilo zbunjenih lica službenika, da nas nisu slali u drugu ekspozituru, da nismo morali besknačno da se objašnjavamo šta je to uopšte Google AdSence ček, kao i da su te banke iste,odnosno prave informacije pružile i putem telefona.Po tom pitanju apsolutno su najgore Erste i KBC gde smo na pozive u različitim ekspozirama dobijali potpuno oprečne odgovore, a službenik jedne od ovih banka nas je čak i uputio kod konkurentske banke.

Od banaka koje vrše naplatu Google Ads čekova dve najveće na tržištu - Intesa i Komercijalna banka su najveštije, i može se reći da najpristupačnije klijentima. Obe banke po prijemu čeka rezervišu sredstva na deviznom računu klijenta i nakon provere koja traje oko mesec dana sredstva su dostupna. Banka Intesa na inkaso šalje samo čekove čija je suma veća od 5.000 evra. Unovčavanje čeka u Komercijalnoj banci je i finansijski isplativije jer je provizija 1%, odnosno minimum 200 dinara, dok je u Intesi provizija 2%.

U slučaju manjih iznosa ne treba se dvoumiti i svakao treba izabrati Credy ili OTP banku koje naplaćuju 1% provizije, a vreme unočavanja čeka je takođe oko mesec dana.

Među najnepovoljnije banke ili blago rečeno one od kojih će vas zaboleti glava spadaju Vojvođanska i Sberbanka. Obe zbog visokih troškova koje naplaćuju, a Vojvođanska i zbog toga što za unovčavanje Google Ads čeka traži dokaz o saradnji sa Google-om što znači odštampan nalog, email prepisku i sva ostala dokumenta koja potvrđuju da ček zaista po realnom osnovu pripada vama. Možda Vojvođanska banka ima internu proceduru "Ako Google ne zna ko smo mi - ne znamo ni mi ko je Google".

Banka Tip unovčavanja – vreme realizacije Provizije
Komercijalna banka Otkup sa proverom – 3-6 nedelja 1%, minium 200 dinara. Ček se šalje na proveru, sredstva se rezervišu na deviznom računu. Nakon provere se vrši isplata.
Banka Intesa Otkup sa proverom – mesec dana 2 %, minmum 300 dinara (odmah u dinarskoj protivvrednosti). Ček se šalje na proveru, sredstva se rezervišu na deviznom računu. Nakon provere se vrši isplata. Na inkaso se šalju samo čekovi sa sumom većom od 5.000 evra.
Credy banka Inkaso – 3-4 nedelje - do 1.000 EUR-a 1% u valuti
- od 1.001 do 5.000 EUR-a 0,8% u valuti
- od 5.001 do 10.000 EUR-a 0,6% u valuti
- od 10.001 da 30.000EUR-a 0,4% u valuti
- preko 30.000 EUR-a 0,3% u valuti
- troškovi konverzije 1% (u valuti ilidinarima)
OTP banka Inkaso – do mesec dana 1%, min 400 –max 7.000 rsd + trošak ino banke i slanja čeka
Societe general banka Inkaso – oko mesec dana 1,2% vrednosti čeka + troškovi DHL + troškovi ino banke
KBC banka Inkaso – oko 21 dan 1,2% (min 10 EUR - max 200 EUR) + troškovi ino banke
Alpha bank Inkaso – mesec dana 1,5% minimum 1,500 RSD Vraćeni, nenaplaćeni čekovi - 4,500 RSD
Credit Agricole
Inkaso – oko mesec dana 1.5%, min 1,000.00 RSD + troškovi ino banke
Erste banka Inkaso – mesec dana 1,5% min, 800 dinara, max 8.000 – ukupan iznos po poslu inkasa + troškovi ino banka
Piraeus banka Inkaso – oko mesec dana 1,5% (min 5 EUR) + 3.50 evra ino trošak po čeku
Raiffaisen banka Inkaso – do 2 meseca 2%, min. 800 RSD + troškovi ino banke i troškovi ino banke kod nenaplaćenog čeka!
NLB banka Inkaso – mesec dana 2% min, 200 dinara minimalno
Vojvođanska banka Inkaso – potreban dokument koji potvđuje saradnju sa Googleom, odštampana potvrda naloga - oko mesec dana 2%, min 10 evra - max 100 evra – posebno se naplaćuju troškovi ino banke i troškovi u slučaju vraćenog nenaplaćenog čeka
Sberbank Inkaso – oko mesec dana
2.400 rsd + do 2.000 rsd troškovi Fedex-a + trošak ino banke 15-45 evra
Ostale banke ne otkupljuju Google čekove ili ne znaju šta je ček ili šta je Google ili nisu odgovorile u roku od 3 nedelje koliko je trajalo istraživanje.

Zaključak: Da li ovo može da se promeni? Naravno, banke će reagovati ako tržište od njih to zahteva. Bez sumnje, prva banka koja bude ponudila uslugu momentalne isplate čeka tj. krenula u otkup Google čekova će pokazati tržišnu proaktivnost. Ipak nije dovoljno da imaju samo Facebook i Twitter naloge za skupljanje lajkova i pratilaca da bi udovoljile IT komuni, trebalo bi i neki problem da im reše.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6 komentara

 1. User image
  Bane 22.02.2013 10:19

  Tema je odlicna, da i ja dodam moje iskustvo sa Bankom Intezom. Kada odnesete cek u Banka Intezu na naplatu, cekate 45 dana i Vasa sredstva su rezervisana. Kada prodje rok od 45 dana, radosni odete da podignete novce, kad ono nije skinuta rezervacija. Sluzbenik sa salteru prvo posalje mejl, pa telefonom pocne da juri gospodju ili gospodjicu po Novom Sadu da skine rezervaciju sa ceka. Ako ste srecnik podici cete novac novac istoga dana u suprotnom sutra vas ceka isto.

 2. User image
  emil 02.07.2013 16:41

  I sve ovo zavisi od ekspoziture do ekspoziture, jer svaka deluje kao druga banka a ne ekspozitura jedne.

  Primer Banke Intesa sa kojom imam posla:
  -Ekspozitura Plandiste: Adsense cek u vrednosti od 100 evra se salje na inkaso i isplacuje posle 60 dana.
  -Ekspozitura Vrsac: Adsense cek u vrednosti od 100 evra se salje na inkaso i isplacuje posle 45 dana ukoliko mailom (na ciji se odgovor ceka u banci po sat vremena) dobiju potvrdu da i posle 45 dana pare smeju da isplate.

  A u Adsense moze lepo da se vidi kad je doticna banka cek isplatila. E sad, sta raditi kad banka probije rok koji je sama sebi dala od 45 dana?

  Nista, cuti i trpi, a pare kad dobijes... Srbija zemlja cuda :))

 3. User image
  gost 28.12.2013 9:20

  Trenutno je najpovoljnija Srpska Banka. Cekovi se salju na naplatu (ne na proveru) u Rusiju petkom i sledeceg petka su na deviznom racunu.

 4. User image
  sekas 09.01.2014 11:14

  Jeste, za sve ste u pravu samo niste naveli da Intesa nece da isplati manje sume novca ni kad naplati cek nego mora da prodje tacno mesec dana. Bar je taj slucaj u njihovoj ekspozituri u Indjiji. Dakle ako odnesem cek na primer 5 januara pare cu podici najranije 5 februara iako mi u google nalogu stoji da je cek naplacen 20 januara ja pare ne mogu da dobijem do 5 februara. Kazu taka je poslovna politika. Ali zato u Komercijalnoj dok naplate daju vam pare uglavnom to traje dve nedelje i najbolji su zaista.

 5. User image
  Sasa G 27.01.2014 14:32

  Ja svoje Google cekove unovcavam kod Komercijalne banke. Ispravio biih vas jer Komercijalna banka cekove na inkaso salje za iznose preko 500eura, a i provizija je u tom slucaju 2% + troskovi ino banke koji za iznos od 1000eura budu oko 80 eura. Za iznose manje od 500 eura provizija je 1% bez troskova ino banke.

 6. User image
  Milos 28.04.2014 12:19

  Pozdrav, Intesa, gde ja redovno unovčavam moje čekove koji su do 300 evra, uvek šalje čekove na proveru, bez obzira na iznos i čeka se 45 dana a ne 30 kao što ste naveli. U drugim bankama kao što su EFG, Procredit,... su me gledali kao da sam opljačkao pola sveta kada sam im donosio ček. Mada i u Intesi moram redovno da im govorim šta je broj čeka. Vrlo je mučno sve ovo i nadam se da će se uskoro nešto promeniti po ovom pitanju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banka banke online posao online trgovina internet trgovina gugl google google AdSense

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana