Tekst objavljen: 04.07.2013 10:01        


Upisni rok na državnim visokim školama u Srbiji ove godine prolazi bez iznenađenja: najveći broj mladih stao je u red za indeks jedne od sedam poslovnih škola u Srbiji, a najveća gužva, po običaju, biće na medicini u Beogradu, gde će se gotovo tri kandidata boriti za jedno mesto.

Mladi žele u bankare, navala na poslovne studije

Za one koji ne "upadnu" na budžet: Kako platiti školarinu za fakultet


Najpopularnija škola u zemlji je i dalje Beogradska poslovna, za čiji indeks je konkurisalo čak 1.653 kandidata (1.200 indeksa)
, dok je za mesto na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu dokumenta predalo 1.547 kandidata (za 668 indeksa), što je u rangu tri najtraženija fakulteta u Srbiji.

– Beogradska poslovna škola (BPŠ) ima dugu tradiciju, državna je škola, jeftina, sarađujemo sa Velikom Britanijom, Kanadom, Nemačkom, čak se većina studenata zaposli kada odu tamo na praksu. U Srbiji imamo ugovore o obaveznoj stručnoj praksi sa 300 preduzeća – objašnjava popularnost BPŠ njen direktor profesor dr Ilija Samardžić.

Indeks ove škole traže mladi iz cele Srbije, a direktor dodaje da je posebna navala studenata iz Crne Gore. Na komentar da se godinama u javnosti govori o višku ekonomista, direktor kaže da ti podaci nisu tačni i daje kontraargumente:

U Srbiji je registrovano 300.000 preduzeća, a samo sedam odsto ima kvalifikovanog šefa računovodstva, većinom su priučeni, tako da mi i ne stižemo da iškolujemo generaciju, već se svi zaposle. Evo, sada su 43 studenta iz Požarevca polagala diplomski, a 42 je već imalo posao – kaže dr Samardžić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankari Srbija diplomci diploma karijera posao mladi fakulteti fakultet studenti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana