Tekst objavljen: 17.07.2013 11:00        


Od računovodstvene profesije moguće je lepo živeti. To je jedan od razloga zašto se oni koji traže posao, odlučuju da nauče da vode knjige.

Od računovodstvene profesije moguće je lepo živeti

Vjekoslava Avramović od 1994. godine ima sopstvenu agenciju u kojoj trenutno radi sedmoro zaposlenih. Po struci je ekonomista, ima dvadeset sedam godina iskustva i kaže da se stalno usavršava.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje veliko je interesovanje za prekvalifikaciju pogotovo iz oblasti ekonomije i administracije. Prošle godine realizovano je 14 obuka što je obuhvatilo više od 100 nezaposlenih lica koji su postali računovođe.
Međutim, prema njenim rečima, ovim poslom danas može svako da se bavi, a svako može i da osnuje firmu. Ona dodaje da za to nisu krivi ljudi, već država i zakon.

- Danas svako može da osnuje firmu. U Ageniciji za privredne registre može otići bravar, pekar ili frizer koji nije stručno obrazovan za vođenje poslovnih knjiga i da osnuje firmu. To dovodi u pitanje kvalitet finansijskog izveštavanja kod nas - ističe ona.

Prema rečima Pere Škobića iz Saveza računovođa i revizora Srbije, računovodstvena profesija kod nas nije dovoljno cenjena. On kaže da je popularan trend kreativnog računovodstva koji podrazumeva priučene računovođe.

- Možda ima oko 60 odsto profesionalnih računovođa kod nas, ali sve ostalno su nadri računovođe što je u zoni sive ekonomije ili se graniči sa njom. Takvo računovodstvo je posledica kriminala i korupcije kod nas, jer se ništa ne dešava dok ne prođe kroz ruke finansijskog direktora - dodaje Škobić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija profesije biznis karijera posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana