Tekst objavljen: 26.07.2013 15:00        


Budući da ne mogu da pronađu posao, mnogi građani se sve češće odlučuju za, posredstvom privatnih agencija, odlazak u Abu Dabi. Samo u Novom Sadu je u poslednjih mesec dana bilo više od 600 zainteresovanih.

Pomama: Stotine prijavljenih za rad u Abu Dabiju

U agencijama koje posreduju pri zapošljavanju kažu da je interesovanje građana ogromno, da su najtraženiji ugostiteljski radnici, a najniža plata iznosi oko 500 evra, s tim što je moguće napredovati.

Uslovi za zaposlenje

Godine - najmanje 21
Obrazovanje - minimum srednja stručna sprema
Zarada - od 500 evra pa naviše
Radno iskustvo - poželjno, ali ne i obavezno
Znanje jezika - engleski, minimum konverzacijski nivo
Ulaganje - za lekarski pregled nakon dobijanja posla
U agencijama kažu da se mogu prijaviti svi građani, bez obzira na mesto stanovanja, a mnoge od agencija sarađuju i sa ljudima iz regiona.

- Hajtraženiji su konobari, kuvari, poslastičari, pekari, pa i pica-majstori. Treba se prijaviti preko sajta. Poslodavcima pošaljemo biografije prijavljenih na proveru, oni odaberu bar pola koje kasnije zovu na intervju, a deo njih zaposle. Jedino što građani ulažu su troškovi za medicinske preglede, ali i to tek ukoliko dobiju posao. Putne troškove, smeštaj i hranu zaposlenih snosi poslodavac - kaže Petar Dragičević, direktor agencije Agava.

Njegovo iskustvo pokazuje da najčešće budu odabrane osobe od 23 do 35 godina starosti, koje imaju radno iskustvo u poslovima koji se traže.

Pojedine agencije sarađuju i sa filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Bilo je ponuda za Bliski istok, ali da bismo uputili građane za odlazak u inostranstvo, moraju nam se prvo obratiti poslodavci ili agencije kao njihovi posrednici. Pri filijalama postoje i migracioni centri u kojima građani dobijaju informacije gde bi se mogli zaposliti - kaže Miodrag Dražić, načelnik odeljenja za zapošljavanje filijale u Novom Sadu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost mladih gastarbajteri inostranstvo traženje posla karijera posao Abu Dabi emirati ujedinjeni arapski emirati Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana