Tekst objavljen: 19.11.2020 12:35        


Kada zakon o ličnom stečaju bude usvojen, a verovatno će biti, moraju se ispuniti neki uslovi da bi sud prihvatio proglašenje ličnog bankrota, čime se prezaduženi građani malo spašavaju pritiska poverilaca, kaže za RTS profesor Bankarske akademije Ismail Musabegović

Da li lični bankrot može da spasi građane u finansijskim problemima?

Ismail Musabegović je, govoreći o finansijama građana i najavi uvođenja institucije ličnog bankrota, rekao da finansijski problemi ne nastaju odjednom, već se gomilaju.

"Mladi imaju izraz 'otišli ste u kanal', 'u kanalu ste'. Svakako ulazite u situaciju da više nemate mogućnost da finansirate svoje obaveze", navodi Musabegović.

Dodaje da postoji institucija ličnog stečaja kao krajnja mera, koje je na Zapadu razvijena."Institucija ličnog bankrota podrazumeva da dobijate staratelja i ceo proces ide preko suda. I kada bude zakon usvojen, a verovatno će biti, morate da ispunite neke uslove da bi sud prihvatio da vi proglasite lični stečaj. Time vas praktično malo spašavaju ili oslobađaju pritiska poverilaca, naročito izvršitelja", ukazuje Musabegović.

Stečajni upravnik raspolaže imovinom

To znači, objašnjava profesor, da poverioci ne mogu odmah da plene imovinu, ali stečajni upravnik raspolaže imovinom građanina koji je u ličnom bankrotu."On počinje da prodaje imovinu da bi namerio poverioce i taj period je obično tri, pet, ili sedam godina po iskustvima zemalja u okruženju cela. Ideja je da vi dobijete neku novu buduću šansu, a da se u tom periodu konsolidujete, odnosno restrukturirate. U suštini prestajete da budete samostalni u finansijama", navodi Musabegović.Kada prođe taj period, dodaje profesor, obično se otplati deo dugova, a jedan deo se otpisuje i ostali poverioci koji su nenamireni nemaju više pravo da vrše pritisak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada se može proglasiti lični stečaj

Što se tiče sitiuacija u kojima bi mogao da se proglasi lični stečaj, kaže da su to razne situacije, s tim što mora da se odredi nivo zaduženosti.

"Ne možete proglasiti lični stečaj zato što dugujete 1.000 evra ili 200.000 dinara i pri tome imate imovine koja može da vam pokrije ta dugovanja. Tako da je to vrlo kompleksno. Imate staratelja kojeg određuje sud, on preuzima obavezu. U većini zemalja već 50 odsto, čak nekad i dve trećine prihoda koji imate se uzima i namiruju se poverioci, ali ostaje jedna trećina za egzistencijalne stvari", objašnjava Musabegović.

Ocenjuje da je lični bankrot kao mera vrlo kompleksna i sklona zloupotrebama. "Kao institucija bi trebalo da postoji i vrlo retko da se koristi", zaključio je profesor Bankarske akademije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarska akademija bankrot lični bankrot lični stečaj ismail musabegović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana