Tekst objavljen: 19.03.2014 12:00        


Osiguranje mora da pomogne državi i zajednici u kojoj posluje da se lakše izbori sa rizicima koje život nosi - kaže u razgovoru za portal Kamatica Adamandios Hadžistilis, direktor AXA osiguranja u Srbiji, i dodaje da se u Srbiji po stanovniku prosečno potroši 77 evra godišnje na cigarete. Za tu sumu, pa i za manje, moguće je imati životno osiguranje.

Hadžistilis: U fokusu mala i srednja preduzeća Adamandios Hadžistilis, direktor AXA osiguranja u Srbiji

Kako ocenjujete razvoj tržišta osiguranja u Srbiji i položaj tog sektora u odnosu na druge zemlje regiona i Evrope?

Srpsko tržište osiguranja značajno zaostaje za tržištima evropskih zemalja i nekih država regiona poput Slovenije i Hrvatske. Ukupna premija, jedan od osnovnih pokazatelja aktivnosti na osiguravajućem tržištu, gotovo je duplo manja u Srbiji nego u Hrvatskoj, odnosno četiri puta manja u poređenju sa Slovenijom.

Učešće osiguranja u ukupnom bruto društvenom proizvodu Srbije je oko 2 odsto, a prosek u razvijenim zemljama je 10 odsto.

Na tržište osiguranja u Srbiji delimično su uticali kriza i ekonomska situacija, pa se ranija očekivanja o visokom rastu i iskorišćavanju potencijala tržišta za sada nisu u punoj meri ostvarila. Međutim, smatram da to treba posmatrati kao šansu za osiguranje. Potencijal je i dalje veliki i verujem da imamo puno prostora za razvoj u budućnosti.

Treba li i kako menjati postojeću zakonsku regulativu za sektor osiguranja kako bi čitav sektor imao više prostora za razvoj? Koliko bi poreske olakšice mogle da imaju pozitivan efekat na sektor osiguranja?

Da, svakako je potrebno unaprediti postojeću zakonsku regulativu i verujem da će se to postepeno i dešavati. Srbija je na putu ka Evropskoj uniji i harmonizacija zakona i propisa sa evropskim standardima predstavlja jedan od važnih koraka u procesu integracije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poreske olakšice trebalo bi da budu jedan od stubova budućeg napretka osiguravajućeg tržišta u Srbiji. One bi trebalo da povećaju dostupnost osiguranja i budu stimulans omasovljenju nekih proizvoda, kao što je na primer životno osiguranje.

U toj oblasti, poreska oslobađanja dugoročno bi imali veoma pozitivne efekte, jer bi dovela ne samo do bolje zaštite građana, nego bi mogla biti korišćena za finansiranje ekonomije od čega bi država itekako imala koristi.

Možete li nam reći nešto više o planovima vaše osiguravajuće kuće za 2014? Na šta će biti usmeren fokus poslovanja i za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

U fokusu naših aktivnosti ove godine biće osiguranje malih, srednjih preduzeća i preduzetnika. Nedavno smo pokrenuli veliku promotivnu kampanju, prvu ovakve vrste od ulaska AXA Osiguranja u Srbiju.



Želimo da budemo partner od poverenja malog i srednjeg biznisa i naročito preduzetnika, odnosno samozaposlenih, kojih ima sve više. Svesni smo otežanih okolnosti u kojima oni rade i spremni smo da im inovativnim rešenjima pomognemo u nepredviđenim situacijama koje ugrožavaju njihovo poslovanje.

Većina preduzetnika ne sme ni da pomisli da im posao stane. Da bismo doprineli očuvanju kontinuiteta u radu, ponudili smo jedinstvenu mogućnost na tržištu osiguranja. Isplaćujemo 50 odsto štete unapred, potpuno novu uslugu u Srbiji, koja će pomoći našim osiguranicima da sačuvaju kontinuitet u poslovanju bez obzira na okolnosti u kojima se nalaze.

Pored razvoja novih proizvoda i osvajanja tržišta u MSP sektoru, AXA Osiguranje će ove godine nastaviti širenje poslovne mreže na više gradova u zemlji, kako bismo obezbedili bolju teritorijalnu pokrivenost i veću dostupnost naših usluga privredi i građanima. U skladu sa tim, planiramo dalje povećanje broja zaposlenih.

Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo vaše kompanije u 2014? Koliko je internet bitan za sektor osiguranja i vašu kompaniju?

Danas više niko ne može da ostane imun na digitalizaciju, a online predstavlja veliku šansu u poslovnom svetu. Internet je veoma važan za sektor osiguranja u Srbiji, barem kada je informisanje klijenata o ponudi osiguravača u pitanju.

AXA Grupa, vodeća svetska osiguravajuća kompanija, posebnu pažnju posvećuje digitalizaciji i preciznom definisanju svih online procesa. Iskustvo i najbolja praksa kompanije čiji smo deo, daju nam izuzetne mogućnosti koje ćemo nastojati maksimalno da iskoristimo.

Na kraju, s obzirom da je sektor osiguranja još uvek nedovoljno razvijen u Srbiji, kako biste građanima Srbije objasnili da osiguranje ne treba da bude najmanje bitna stavka u kućnom budžetu?

Da bi građani Srbije bili više zainteresovani za osiguranje, moramo da ih edukujemo, ali ne o proizvodima osiguranja, nego pre svega o rizicima i opasnostima koji iznenada mogu da im se dogode i ugroze njihove najbliže, kuće, automobile i drugu imovinu.

Zato misija osiguravača mora da bude edukativna jer će samo na taj način osiguranje ostvariti svoju društvenu ulogu. Osiguranje mora da pomogne državi i zajednici u kojoj posluje da se lakše izbori sa rizicima koje svakodnevni život nosi. Naša profesija je usko povezana sa odgovornošću.

Bez obzira na generalno lošu ekonomsku situaciju u zemlji, koja se često navodi kao glavni uzročnik slabijeg ulaganja u osiguranje, mi verujemo da je najvažnije probuditi svest ljudi. Uostalom, u Srbiji se po glavi stanovnika prosečno potroši 77 evra godišnje na cigarete. Za tu sumu, pa i za manje, moguće je imati životno osiguranje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Adamandios Hadžistilis kamatica Srbija osiguranje životno osiguranje osiguranje osiguravajuće kuće axa axa osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana