Tekst objavljen: 21.11.2012 15:42        


Uprkos krizi, interesovanje građana za štednju raste iz godine u godinu, kaže za portal Kamatica Goran Tomić, rukovodilac Službe za poslove depozita građana u Eurobanci.

Interesovanje za štednju raste iz godine u godinu

Kada se u obzir uzmu podaci za čitavu godinu, Eurobanka je prethodnih deset meseci zabeležila konstantan porast depozita, pa nam samim tim i rezultati ukazuju na činjenicu da smo se pozicionirani među bankama koje uživaju poverenje štediša.

Kakvu je ponudu Vaša banaka pripremila štedišama ove godine?

Eurobanka je tradicionalno prepoznata kao banka sa odličnim uslovima za štednju. Povodom Meseca štednje, Eurobanka nagrađuje klijenteisplatom duple kamate u prvom mesecu oročenja. Ova ponuda važi za depozite u evrima i dinarima, uz opciju mesečnog pripisa kamate. Ovo je prava prilika za sve građane koji štednju prepoznaju kao način da još više uvećaju svoju ušteđevinu i finansijsku sigurnost.
Prema podacima kojima raspolažemo, naše dugogodišnje štediše poverile su nam i ove godine svoje uloge, a takođe smo zabeležili i znatan broj novih klijenata, ali preciznije podatke ćemo imati tek kada se završi Mesec štednje. Veoma smo ponosni na činjenicu da su štediše lojalne Eurobanci, jer je proces pridobijanja njihovog poverenja bio dugotrajan.

Koliko je povećanje poreza na dobit od štednje u stranoj valuti uticalo na štediše? Da li je primećeno veće interesovanje za štednju u dinarima?

Prema trenutnim pokazateljima, povećanje poreza na dobit od štednje nije uticalo na građane u većoj meri. Kako je do sada devizna štednja nosila najveći deo štednih uloga klijenata, Eurobanka je posvećana promovisanju dinarske štednje, time što su kamate gotovo dvostruko veće od onih u stranoj valuti, ali i konstantnom edukacijom klijenata o tome da se na štednju u dinarima ovaj porez ne plaća.

Pored promotivnog proizvoda „Od duplog glava ne boli“, štedišama nudimo još mnogo tipova i vrsta štednih proizvoda, atraktivne kamatne stope i podršku Savetnika za štednju. Sve to čini donošenje odluke o vrsti štednje daleko jednostavnijim u Eurobanci.

Koliko je upozorenje NBS uticalo na formiranje vaše ponude? A koliko, po Vašem mišljenju, na interesovanje građana za štednju? Kako Vi ocenjujete taj poziv centralne banke poslovnim bankama?

Eurobanka poštuje sve preporuke NBS koje za cilj imaju dobrobit klijenata, tako smo postupili i u ovom slučaju, jer previsoke kamatne stope kreiraju skupe izvore finansiranja što se odražava na poskupljenje kredita.Zbog toga, poslednjih godina povodom Svetskog dana štednje, koji se u našoj banci tradicionalno pretvara u Mesec štednje, našu ponudu bazirali smo pre svega na atraktivnim proizvodima, a ne na neodrživo visokim kamatnim stopama.

Kamate koje smo ove godine ponudili zavise od vrste štednje (po viđenju, oročena, Štednja za decu), proizvoda (sa isplatom kamate unapred, mogućnošću parcijalnog razročenja), kao i vremenskog roka na koji se štednja polaže u banku.

Primetno je da su kamatne stope na štednju poslednjih godina, u najboljem slučaju, u stagnaciji. Smatrate li da postoji šansa da se vrate, barem delimično, one visoke kamate kakve smo imali pre nekoliko godina? Ili nas čeka dalji pad?

Kao što sam naveo, to je sasvim prirodan proces koji se dešava već par godina unazad, pa bi bilo neodgovorno najavljivati visoke kamatne stope kao pre pet i više godina. Kako više kamatne stope na štednju znače i više cene kredita, verujem da ni građani ne bi rado prihvatili ovaj “povratak” na visoke kamate od pre par godina. Naravo, i dalje važi pravilo da duži rokovi (od godinu i više) sa sobom povlače i više kamatne stope.

Kako Vaša banka namerava da se "bori" za klijente? Da li će visoke kamate ustupiti mesto kreativnijim štednim proizvodima?

Sva istraživanja pokazuju da samo visina kamatne stope nije opredeljujući faktor kod klijenata pri izboru banke za štednju, već računaju na više faktora, od kojih su najvažniji sigurnost banke, poverenje, drugi inovativni proizvodi koje banka može da ponudi i sl. Eurobanka je poslednjih godina među vodećim bankama na tržištu po štednji građana, što znači da nam klijenti veruju, jer dobrim servisom, širokom distributivnom mrežom i atraktivnim proizvodima stičemo njihovu lojalnost.

Kada su u pitanju štedni proizvodi, u Eurobanci se uvek trudimo da oni budu kreativni i prilagođeni potrebama naših klijenata. Tako je jedna od najpopularnijih „Slobodna štednja“ sa atraktivnom kamatnom stopom uz uvek dostupan novac, „Štednja pri ruci“, gde je 50 odsto oročenog iznosa uvek na raspolaganju, „Euro STEP“ gde kamata progresivno raste iz meseca u mesec, „Blago deci“, štednja za decu i proizvod „Euro UNAPRED“ sa dve opcije: isplatom celokupne ili mesečne kamate unapred.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatne stope na štednju kamate na štednju nedelja štednje 2012 Nedelja štednje štediše štednja banke Eurobank EFG goran tomić kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana