Tekst objavljen: 03.10.2014 10:57        


Od 1. septembra, overa založne izjave koja se prilaže banci za stavljanje nekretnine pod hipoteku prilikom uzimanja stambenog kredita poskupela je 45 puta.
Kako bismo saznali šta sve donosi taj novi zakon razgovarali smo sa gospodinom Željkom Radojčićem Generalnim Menađzerom Agencije Apartman o trenutnoj situaciji i izmenama zakona o kupoprodaji nekretnina.

Kako povoljnije overiti Založnu izjavu

Da li može da se prođe jeftinije?
– Može, u najkraćem, ako se ne zakljucuje predugovor o kupoprodaji u obliku javnobeležnickog zapisa za čiju overu kod javnog beležnika je potrebno izdvojiti 50% od iznosa takse za overu ugovora već da se ide direktno na overu ugovora pod uslovom da je sva dokumentacija uredu. U ovom slučaju su keš kupci u daleko boljem položaju od kreditnih kupaca.  Kreditni kupci moraju da overe predugovor o kupoprodaji u obliku javno beležničkog zapisa i time moraju da plate 50% od iznosa takse za overu ugovora , kao I taksu za overu založne izjave i bankarske troškove.
Ranije su založne izjave izrađivale banke, a overavali ih sudovi. Sada ih u formi javnobeležničkih zapisa sačinjavaju javni beležnici, a naknada za rad beležnika je određena zakonom i tarifama. U zavisnosti od iznosa koji se overava cena takes za overu ugovora o kupoprodaji u obliku javnobeležničkog zapisa se krece do 600.000,00 dinara koliko iznosi maksimalna taksa a ranije je maksimalna taksa za overu ugovora o kupoprodaji u sudu iznosila 39.070,00 dinara.
Od ponedeljka 1. Oktobra 2014. smanjena je cena takse za overu založne izjave za 60% u odnosu na trenutnu.

Da li kupoprodajni ugovor mora da se overi kod notara?
-Overa ugovora o kupoprodaji mora da se izvrši kod javnih beležnika. Ukoliko je potrebno overiti ugovor kod notara moj savet svim sugrađanima je da zakažu overu nekoliko dana ranije s obzirom da su gužve velike I da se na termin čeka neko vreme. Pored novih zaduženja koja su pala na teret notara oni rade na vanparničnim postupcima i ostavinskim raspravama pa je to jos jedan od razloga zašto je na termin za overu ugovora potrebno čekati od tri do pet dana. Ranije se to završavalo kroz sat vremena.

Da li se za sve overe kod notara čeka toliko?
- Sve što nije predugovor, ugovor i založni ugovor i nije u formi javnobeležničkog zapisa ide brže.

Ko je doneo tu odluku da sada notari moraju da overe kupoprodajni ugovor?
-U praksi EU je da notari tj.  javni beležnici odgovaraju i za formu i težinu ugovora. Nova praksa je da se i u Srbiji kao i u zemljama regiona uvedu notari za overu ugovora o kupoprodaji, jer na njima je zakonska obaveza da zaštite kupca u slučaju pokušaja prevare kojih je u ranijoj praksi bilo. Notari treba da provere mogućnost prodaje nekretnine, da nekretnina nije u nekom ostavinskom sporu ili je zaplenjena, kao i da li lice koje prodaje tu nekretninu ima zakonsko pravona to.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    djolle 18.02.2015 12:26

    postovani,
    interesuje me, dali banka moze da pusti dogovoreni iznos kredita (na osnovu svih prilozenih papira,i cinjenice da nemam zirante), ako joj nisam predao OVERENU ZALOZNU IZJAVU za stavljanje trazene nekretnine pod hipoteku?
    hvala na odgovoru .........
    Pozdrav

  2. User image
    Милан 09.06.2016 19:42

    На који начин нотар обештећује купца ако се испостави да је некретнина и поред провере спорна из неког разлога? Шта је његов залог на потпис и печат да је све у реду са некретнином?

  3. User image
    Jovan 07.05.2017 16:53

    Ako ti notar pogresi tesko ces ista da nadoknadis kao obestecenje jer ce te on uputiti da tuzis onoga sto ti je pordao jer on proverava da li su tu svi papyri ali ne ulazi u verodostojnost samih papira. Znaci ako ti treba 8 papira I prodavac ih donese, Notar sve overava, ne ulazeci u to da li su ti papyri kasnije osporivi ili ne, sto je u praksi uvek moguce.

  4. User image
    Vladan 05.04.2018 15:08

    Sramota je koliko su troškovi pri kupovini stana na kredit. Mladima se pomaže da ostanu ovde? Jad, beda...Monopol notara moze da postoji. A nikakvu odgovornost nemaju.. Pa srecno svima pri podizanju stambenog kredita...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
notari javni beleznici overa sud

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana