Tekst objavljen: 08.04.2014 15:00        


IT industrija predstavlja najvitalniji deo srpske privrede, a ima i najveći kapacitet za dalji rast. Međutim, ona još uvek nije ostvarila svoj puni potencijal, niti je njen razvoj podržan od strane domaćeg poslovnog okruženja. Gledano u brojkama, domaća IT industrija u Srbiji se sastoji od oko 2.000 preduzeća i zapošljava oko 6.000 ljudi.

Ranđić: IT je najvitalniji deo srpske privrede Dejan Ranđić, generalni direktor ICT Hub-a i DNA Communications

Srbija ulaže samo 60 eura po glavi stanovnika u ovu industriju, što je otprilike na istom nivou kao u Bugarskoj i Rumuniji. Taj iznos je veći od onog koji se ulaže u Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni, ali znatno niži ulaganja u Hrvatskoj, koja u IT industriju ulaže do 200 eura po glavi stanovnika, dok ulaganja u zemljama u EU idu i do 800 eura po glavi stanovnika.

Jedan od projekata koji je uspešno povezao i objedinio IT sektor i ideju preduzetništva je projekat ICT Hub, čiji je cilj da doprinese otvaranju novih radnih mesta i promovisanju preduzetništva uspostavljanjem platforme za informacione i komunikacione tehnologije.

O tome razgovaramo sa Dejanom Ranđićem, generalnim direktorom ICT Hub-a i DNA Communications.

Kako ste došli na ideju da pokrenete projekat ICT Hub? Šta taj projekat predstavlja i koji je njegov cilj?

Ideja za pokretanjem ICT Hub-a nastala je iz moje namere da pokrenem novi biznis i velike želje da se bavim razvojem preduzetništva, naročito kod mladih. Najopštije, cilj projekta je promovisanje ideje preduzetništva među mladim ljudima, obzirom na činjenicu da je ova, jako važna oblast, u ogromnoj meri zapostavljena.

ICT Hub će pružiti podršku lakšem start-upu za pojedince i novoosnovana preduzeća i konkretnu pomoć pri prevazilaženju problema prilikom započinjanja IT biznisa, putem obezbeđivanja adekvatnog poslovnog prostora, high-end platformi za razvoj i testiranje, kvalitetne tehničke i informatičke podrške, ali i adekvatno mentorstvo i edukaciju.

Dodatno, ovaj projekta će omogućtiti preusmeravanje poslovanja iz zone sive ekonomije ka legalnim tokovima, uz konkretnu pomoć u prevazilaženju problema koje sistem postavlja.

Kako je zamišljena implemantacija projekta iCT Hub u praksi i koje aktivnosti će obuhvatiti?

Konkretno, cilj nam je da obezbedimo sve što je potrebno mladim ljudima da razviju svoj biznis i projekte. Tokom 12 meseci oni će imati našu punu pažnju i sve potrebne resurse, od najsavremenije IT infrastrukture do edukacije i mentorstva. U toku je priprema za opremanje prostora koji će moći da obezbedi sve potrebne uslove za 40 korisnika, a projekat ulazi u prvi ciklus u septembru ove godine.

Projekat će obuhvatiti i podržati i veliki broj sličnih kompanija, koje neće biti smeštene u prostoru koji je namenjen za njega, već će imati priliku da koriste metodologiju, bazu znanja i benefite ICT Hub-a. Proces identifikacije IT preduzetnika startovaće u maju 2014. godine, a sama metodologija identifikacije učesnika priprema se u saradnji sa profesionalcima iz HR i IT oblasti, koji će raditi na evaluaciji prijavljenih kandidata, sa ciljem da se izaberu najbolji.

Kakav rezultat očekujete od ovog projekta?

Očekujem zaista puno. Najpre, očekujem da će projekat ICT Hub biti dobar poslovni potez i da će poslovati sa profitom. Potom, siguran sam da će ICT Hub proizvesti veliki broj IT firmi i da će to dati konkretan doprinos razvoju domaće IT industrije.

Na kraju, očekujem od ICT Hub-a da pruži podsticaj mladim ljudima koji se opredeljuju za preduzetnički razvoj svoje karijere, ali i da ovaj projekat posluži kao uzor sličnim projektima i to ne samo kada je u pitanju IT oblast, već i šire – u oblasti inovacija i kreativne industrije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dejan ranđić it industrija IT kompanije Srbija razvijanje biznisa počnite biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana