Tekst objavljen: 17.06.2013 10:00        


Sporost brzo ubija kompanije, reči su Simona Kaluže, generalnog direktora kompanije SAP za Centralnu i Istočnu Evropu, koje možda na najbolji način sumiraju poruku koja se mogla čuti od svih učesnika devete godišnje konferencije SAP Forum Beograd.

Sporost brzo ubija kompanije

Konferencija se ove godine održala pod nazivom “Iskusite budućnost poslovanja” i bila je posvećena inovacijama i najnovijim globalnim trendovima u svetu poslovnih rešenja, polja na kojem je kompanija SAP jedan od globalnih lidera.

Generalni direktor SAP za Centralnu i Istočnu Evropu Simon Kaluža kaže da su kompanije, kako u čitavom svetu tako i u Srbiji, počele da sve više truda ulažu u to da unaprede svoje poslovanje kako bi bili brži od konkurencije i tako ostvarili bolje rezutate.

Na SAP Forumu predstavnici nekoliko domaćih kompanija na samom Forumu predstavili su svoja iskustva u primeni SAP-ovih rešenja. Predstavnici NIS-a, Nelta, Viktorija grupe i Mocarta govorili su o o praktičnoj primeni tih tehnologija u svakodnevnom radu kompanija, kao i unapređenjima u poslovanju koja su ostvarena njihovom primenom.
Kaluža napominje i da se situacija u Srbiji ne razlikuje od drugih zemalja u regionu kao i da ima dosta domaćih, srpskih, kompanija koje mogu da budu reference za mnoge kompanije iz zapadne Evrope.

On navodi da u svakoj zemlji ima komapnija koje su ozbiljne ali da je najveća razlika zapravo u nivou zrelosti samog tržišta, pa ovo što se dešava u Srbiji danas je nešto kroz šta su zemlje poput Češke prošle pre desetak godina.

Sa duge strane, naglašava Kaluže, Srbija je i „priča o uspehu“ jer je to tržište koje raste i na kom su kompanije shvatile da ako žele napredak IT tehnologije ne smeju da koče čitav progres.


(Simon Kaluža, generalni direktor kompanije SAP za Centralnu i Istočnu Evropu)

- Srbija i njene komanije su čak u prednosti u odnosu na zapadnu Evropu, jer dok tamošnje kompanije sada moraju da nadograđuju svoja rešenja novim tehnologijama poput „cloud“ i mobilnih rešenja srpske kompanije danas praktično dobijaju gotov i zaokužen proizvod na gotovo. Mi sada možemo da uzmemo te „priče o uspehu“ koje smo sproveli u drugim zemljama i da ih primenimo ovde – kaže Kaluža.

On, istovremeno, dodaje da se država i javni sektor još uvek nisu dovoljno uključili u svet poslovnih inovacija i objašnjava da je proces oslanjanja na domaća, „in-house“, rešenja kada je državna uprava na svim nivoima u pitanju bio prisutan i u drugim zemljama ali i da su se po pravilu svi pre ili kasnije okrenuli proizvodima globalnih lidera na ovom polju.

Kaluža to objašnjava činjenicom da velike kompanije poput SAP-a imaju kapacitete koji im omogućuju da najbrže, najpouzdanije i najkvalitetnije odgovore na sve promene koje nastaju na tržištu.

Kao primer navodi nedavno povećanje stope PDV-a u Srbiji, kada su kompanije koje koriste SAP-ova rešenja u svom poslovanju praktično neprimetno prešle na novi sistem umesto da su prolazile kroz komplikovanu proceduru prilagođavanja.

SAP, moglo se čuti na Forumu, već ima kompletan portfolio rešenja za javne finansije za jednu državu, počev od lokalnog nivoa do nivoa trezora, Ministarstva finansija, Poreske uprave...



- Oni koji uvode SAP-ovu tehnologiju znaju zašto je uvode, a dva su glavna razloga - transparentnost i efikasnost poslovanja. A te dve stvari nekad nisu najbitnije kada je u pitanju javni sektor jer sa sobom nose i nepopularne mere poput resturukturiranja pa čak i otpuštanja viška zaposlenih – napominje Simon Kaluža.

Kompanija SAP, inače, je među najvećim svetskim proizvođačima poslovnog aplikativnog softvera i ima više od 238.000 korisnika u 188 zemalja, kao i više od 65.500 zaposlenih. Vizija SAP-a je, kažu u toj kompaniji, da svet bolje funkcioniše i da poboljša kvalitet života ljudi, što se postiže stalnim obezbeđivanjem tehnoloških inovacija.
Takođe, kao jednu od najvažnijih prednosti koje SAP-ov softver donosi srpskim kompanijama on navodi proces pridruženja Srbije Evropskoj uniji.

Naime, kaže Kaluža, SAP-ov sistem je kroz procese prilagođavanja poslovanja kompanija novim propisima i zahtevima koje donosi proces približavanja evropskim standardima prolazio već nekoliko puta u drugim državama i spreman je i sposoban da u najkraćem roku prilagodi rad i srpskih preduzeća.

Praktičan primer ovoga može se povući sa situacijom u Hrvatskoj i sa automatski uračunatim fiskalizacijama, PDV-om i Eurostatom u kompanijskom softveru uoči ulaska ove zemlje u Evropsku uniju.

O značaju koji SAP i kompanije koje koriste njegova rešenja u svom poslovanju imaju za srpsku privredu možda najbolje govori podatak da više od 35 odsto BDP Srbije stvaraju firme koje koriste rešenja te kompanije.

Tih kompanija je trenutno oko 140, a među njima se pored velikih svetskih kompanija koje su dolaskom na naše tržište sa sobom donele i SAP-ovu tehnologiju nalazi i sve više domaćih kompanija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica biznis posao poslovanje kompanije Srbija SAP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana