Tekst objavljen: 07.02.2014 11:59        


Prilikom izbora adekvatnog finansijskog rešenja neophodno je da građani vode računa o raspoloživom mesečnom kućnom budžetu, valuti u kojoj će uzeti kredit, periodu otplate - kaže za portal Kamatica Nikola Vuletić, direktor Sektora poslovanja sa stanovništvom UniCredit Banke Srbija, i ukazuje na prednosti koje sa sobom nosi zaduživanje u dinarima.

Vuletić: Pazite na budžet, zadužujte se u dinarima Nikola Vuletić, direktor Sektora poslovanja sa stanovništvom UniCredit Banke Srbija

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Sudeći prema predviđanjima makroekonomista, situacija u Srbiji u 2014. godini kada je u pitanju opšte makroekonomsko okruženje, neće se bitnije razlikovati u odnosu na prethodnu godinu. Prvi kvartal ove godine će svakako obeležiti pripreme za predstojeće parlamentarne izbore.

Sa druge strane, pregovori o pristupanju Evropskoj uniji pozitivno utiču na rejting i imidž zemlje,što treba da se materijalizuje u većem interesovanju stranih investitora.

Stopa rasta društvenog proizvoda u ovoj godini će biti oko 1,5%. Planirana stabilnost cena, niska targetirana inflacija i stabilan devizni kurs, su dobar korak ka predvidivom ambijentu za poslovanje. Sa druge strane pozitivan uticaj fiskalne konsolidacije i racionalizacija javnog sektora neće tangirati ovu godinu, ali bi trebalo da daju vidljive rezultate u narednom periodu.

Trend konsolidacije bankarskog sektora će se nastaviti i u ovoj godini. To ne podrazumeva isključivo smanjenje broja banaka, već i promenu vlasničkih struktura pojedinih, kao i ulazak na tržište novih igrača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

Činjenica je da stepen razvoja tržišta u Srbiji bankama pruža brojne mogućnosti. Međutim, sa druge strane ono zahteva od banaka da ulože dodatne napore u razvoj sofisticiranijih proizvoda.

Kada govorimo o planovima za 2014. godinu, u skladu sa našom poslovnom strategijom fokusiraćemo se na obezbeđivanje konkretnih rešenja i realnih koristi za naše klijente, a što će predstavljati odgovor na izazove sa kojima se oni suočavaju.

Orjentisanost na klijente je naš prioritet. Stoga kontinuirano radimo na unapređenju proizvoda i usluga, prilagođenih potrebama klijenata, ali i na stalnom usklađivanju cena sa uslovima na tržištu i životnim standardom.

Naveo bih jedan od naših inovativnih proizvoda koji je kreiran na osnovu zahteva klijenata – Selektor račun. On svakako predstavlja primer najbolje prakse kada je transparentnost cena u pitanju budući da pruža klijentima mogućnost da naprave idealnu kombinaciju bankarskih proizvoda i usluga, u skladu sa njihovim finansijskim potrebama i načinom života, i pri tome sami određuju mesečnu cenu održavanja računa.

Kao i prethodne, i ove godine ćemo nastaviti da usavršavamo postojeću ponudu namenjenu fizičkim licima, ali i da u skladu sa našim imidžom pionira na tržištu, uvodimo savremene proizvode i nekonvencionalne usluge. Pored usavršavanja ponude tradicionalnih bankarskih proizvoda, veliku pažnju ćemo nastaviti da posvećujemo elektronskim servisima.



Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Bazne kamatne stope su već sada niže u odnosu na prethodni period, te su i klijentske kamatne stope nominalno smanjenje. Dalje smanjenje kamatnih stopa je uslovljeno kretanjem parametara koji ih određuju. Neki od njih su visina referentne kamatne stope, inflacija, rizik zemlje, itd.

U ovom kontekstu bih se fokusirao na lokalne izvore finansiranja, kako bih pomenuo preporuku Narodne banke Srbije koja je važila tokom prošlogodišnje Nedelje štednje. Naime, ona je u velikoj meri uticala na visinu kamatnih stopa na depozite koje su počele da se približavaju realnom nivou koji može da obezbedi njihovo adekvatno upošljavanje i finansiranje domaće tražnje, kao jedan od preduslova održivom rastu bankarskog sektora.

Pored toga, ekonomska stabilnost postignuta na ovaj način, praćena stopom inflacije koja se kreće u granicama ciljanog raspona, će takođe voditi ka smanjenju kamatnih stopa kada je lokalna valuta u pitanju. Paralelno, dalja liberalizacija obavezne rezerve na depozite bi imala takođe pozitivan uticaj na smanjenje kamatnih stopa.

Rejting zemlje je takođe jedan od parametara koji igra važnu ulogu u formiranju kamatne stope. Uprkos činjenici da u ovom trenutku rejting ne ide u korist smanjenja cena kredita, uvereni smo da će, ispunjavanjem uslova neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji, premija rizika ići na dole.

Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?

O važnosti Interneta kao sredstva komunikacije dovoljno govori podatak o angažovanju banke kada je u pitanju razvoj usluga zasnovanih na njegovom korišćenju. Naime, UniCredit Banka je kao jedna od prvih banaka na tržištu prepoznala sve kompleksnije zahteve klijenata i na njih odgovorila uvođenjem elektronskog bankarstva. Ono je klijentima omogućilo da budu u kontaktu sa bankom 24 sata dnevno, da vrše plaćanja u bilo koje vreme, sa bilo kog računara, bez obzira na to gde se nalazili.

Kao naredni korak usledilo je uvođenje m bankinga koje je omogućilo klijentima da uz pomoć svog mobilnog telefona obave sve aktivnosti vezane za banku, u bilo koje vreme, na bilo kom mestu i sa manje troškova.

Pored razvoja novih servisa, takođe kontinuirano radimo na usavršavanju našeg prisustva “na mreži”. Nedavno smo pokrenuli aplikaciju za podnošenje zahteva za gotovinske kredite putem našeg sajta, koja se pokazala izuzetno uspešnom. Takođe, pored standardnih aktivnosti na Facebook profilu UniCredit Grupe, radimo na razvoju lokalnog profila koji će nam omogućiti da se još više približimo klijentima.

Kao jedan od naših najuspešnijih mikro sajtova, svakako bismo izdvojili onaj posvećen sponzorstvu UEFA Lige šampiona. Na njemu je nedavno pokrenut album ovog prestižnog takmičenja koji obožavateljima fudbala iz Srbije omogućava da postanu deo svetskog fudbalskog tima i, zajedno sa navijačima iz celog sveta, učestvuju u popunjavanju Panini virtuelnog albuma. Izuzetno je interesantna činjenica da najveći broj učesnika ove virtuelne igre dolazi upravo iz Srbije.

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

Uzimajući u obzir finansijske poteškoće sa kojima se građani suočavaju poslednjih nekoliko godina, izuzetno je bitno da prilikom izbora bankarskih proizvoda i usluga vode računa o tome šta najviše odgovara njihovim potrebama. Takođe, prilikom izbora adekvatnog finansijskog rešenja neophodno je da vode računa o raspoloživom mesečnom kućnom budžetu, valuti u kojoj će uzeti kredit, periodu otplate.

Zaposleni u našim ekspoziturama već prilikom prvog razgovora sa klijentom identifikuju njegove finansijske potrebe i mogućnosti zaduženja, i u skladu sa njima klijentima nude adekvatno rešenje.

Imajući u vidu činjenicu da većina građana prima platu u dinarima, skrećemo im pažnju na prednost koje sa sobom nosi zaduživanje u lokalnoj valuti, kao i da svaka kreditna obaveza u stranoj valuti nosi valutni rizik koji često može da nadmaši prednost koja se ogleda u visini nominalne kamatne stope.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nikola vuletić kamatica kamatica intervju intervju UniCredit banke bankarsko tržište bankarski sektor Srbija 2014.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana