Tekst objavljen: 12.11.2012 12:12        


Kraljevačka firma "Aero-East-Europe", koja proizvodi lake avione razne namene, ugovorila je u Nemačkoj prodaju 27 aviona vrednih više od milion evra.

Evropljani lete avionima "made in Serbia"

Vlasnik i direktor Milorad Matić kaže da je 99 odsto ukupne proizvodnje namenjeno izvozu, uglavnom za vazduhoplovne škole širom Evrope - u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Sloveniji, Bugarskoj...

Matić je kazao da sa standardnim rezervoarom ti avioni mogu da prelete razdaljinu od 1.100 kilometara. - Na primer, od Kraljeva do Tivta avionom se pređe za 50 minuta, a putničkim vozilom za devet sati. Potrošnja je nekih 12 do 15 litara na sat vremena običnog benzina, što je oko šest ili sedam litara na 100 kilometara", - naveo je on i dodao da ti avioni u proseku koštaju oko 50.000 evra, dok je u Evropi njihova cena skoro duplo veća.
On kaže da kompanija proizvodi avione, pre svega, za obuku letenja i sportsko letenje, ali i letilice za komercijalnu upotrebu, na primer za aero-foto snimanje, prskanje iz vazduha, bacanje plakata...

Najčešći kupci malih aviona su, prema rečima Matića, avio škole, privrednici i drugi poslovni ljudi kojima je važno da skrate vreme putovanja.

Matić je naveo da se korišćenje malih aviona u svetu više ni ne smatra luksuzom, dok u Srbiji ima veoma malo tih aviona, zbog predrasuda da ih imaju samo tajkuni i mafijaši.

Na primer, u Italiji ima oko 15.000 aviona u toj kategoriji, a u Francuskoj 28.000 aviona, gde ih mogu priuštiti i stomatolozi, doktori i drugi privatnici, s obzirom da koštaju kao neki bolji auto, napomenuo je on dodajući da u Srbiji ima manje od 30 takvih aviona.

Matić kaže da je iz ljubavi počeo da se bavi proizvodnjom aviona, ali da to u našoj zemlji nije unosno, jer nemamo nacionalnu razvoju banku koja bi finansirala izvozne poslove.

- Neke kredite sam uzeo koje sada servisiram, pa neka zarada koja bi mogla biti uložena u dalji razvoj i širenje radnih mesta se gubi. Klijent je zadržava za sebe, a mi pokrivamo troškove i borimo se za opstanak - dodao je Matić i apelovao na državu da ima više sluha za potrebe privrednika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj avion avioni privatni avioni Srbija investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana