Tekst objavljen: 30.01.2014 9:00        


Kupovina automobila gotovinskim sredstvima je gotovo postala istorija. Mali je broj porodica koji je u stanju da sebi priušti kupovinu automobila gotovinom. Ova pojava nije rezultat slabe kupovne moći stanovništva u Srbiji, već trend u celom svetu.

Auto krediti ili finansijski lizing - kako odabrati?

Sem kupovine automobila gotovinskim sredstvima, moguće je isti kupiti putem kredita ili putem finansijskog lizinga. Kao i kod svih ostalih kredita, veoma je važno pre zaduživanja sagledati uslove kreditiranja ili finansijskog lizinga, kao i ustanoviti prednosti i nedostatke jedne i druge opcije.

Auto krediti

Iako se često promovišu kao posebna vrsta kredita, auto krediti su podvrsta potrošačkih kredita, koji se zbog specifičnosti predmeta finansiranja odobravaju pod nešto drugačijim uslovima od ostalih potrošačkih kredita. Putem auto kredita možete kupiti nov ili polovan automobil od fizičkih ili pravnih lica.

Auto krediti se kao i ostali krediti nude u opcijama indeksiranja u dinarima ili sa valutnom klauzulom. Po pravilu, kamatna stopa kod dinarskih kredita je viša od kamatne stope kod kredita indeksiranih valutnom klauzulom, ali dinarski krediti nose i daleko manje rizike tokom perioda otplate od kredita indeksiranih u stranoj valuti.

Pogledajte kompletnu ponudu auto kredita


Na prvom mestu, tu je reč o kretanju kursa dinara prema evru, koji ima vrlo značajan uticaj na visinu mesečne rate kredita. Ovaj kursni rizik ne postoji, kada su u pitanju dinarski auto krediti.  

Automobil kupljen na kredit je vaše vlasništvo, ali ste najčešće banci u obavezi da date zalogu na vozilo, koja u slučaju neredovne isplate mesečnih obaveza korisnika kredita, daje za pravo banci da postane vlasnik vozila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jedan od uobičajenih zahteva banke je i da vozilo bude kasko osigurano tokom perioda otplate kredita. Sem ovih uslova, za odobravanje auto kredita je moguće da banka zahteva učešće u kreditu, otvaranje tekućeg računa, žiranta i slična sredstva obezbeđenja.  Zavisno od toga koja se sredstva obezbeđenja kredita koriste, visine kredita, načina indeksiranja i ostalih uslova kreditiranja, kamatne stope su različite. Pravilo je da manje sredstava obezbeđenja znači i veću kamatnu stopu na pozajmljena sredstva.  
 

Alternativa auto kreditima – finansijski lizing

Alternativa kupovini automobila na kredit je finansijski lizing. Finansijski lizing je takođe kreditni odnos u kome učestvuju korisnik finansijskog lizinga, lizing kompanija i prodavac automobila.  

Osnovna razlika između auto kredita i kupovine automobila putem finansijskog lizinga je u tome što u drugom slučaju ne postajete vlasnik automobila sve do otplate finansijskih obaveza iz ugovora.

Naime, u slučaju finansijskog lizinga, sve do trenutka otplate, vi ste samo korisnik vozila, a ugovorom se definiše način sticanja vlasništva nad vozilom nakon isplate svih mesečnih anuiteta.Finansijski lizing podrazumeva i kasko osiguranje vozila tokom perioda plaćanja mesečnih rata u korist lizing kompanije. To znači da u slučaju štete na vozilu, lizing kompanija naplaćuje od osiguravajuće kuće naknadu štete i tek posle naplate nedospelih glavnica ili rata, ostatak isplaćuje korisniku lizinga.

Trošak osiguranja vozila je odvojen od naknada koje korisnik lizinga mesečno plaća lizing kompaniji i predstavlja dodatni trošak za korisnika lizinga.
 

Finansijski lizing podrazumeva jednostavniju i kraću proceduru odobravanja od bankarskih kredita, ali nosi i značajno više troškove kod obrade zahteva, poreskih troškova, troškove registracije, troškova osiguranja i ostalih naknada.

S druge strane, finansijski lizing ne zahteva dodatna sredstva obezbeđenja i jedino sredstvo obezbeđenja je vozilo, koje je i predmet lizinga.  
 

Kako izabrati?

I kod bankarskih kredita i kod finansijskog lizinga postoji zakonska odredba koja obavezuje davaoce ovih usluga da u slučaju kada pojedine odredbe ugovora nisu jasne budućem korisniku kredita ili lizinga, pojasne iste pre potpisivanja ugovora.  Kao što se može videti iz prednosti i nedostataka auto kredita i finansijskog lizinga, univerzalna idealna kreditna opcija ne postoji i izbor između ovih opcija će zavisiti od potreba i mogućnosti kupaca automobila.

U slučaju da su vam brzina odobravanja kreditnih sredstava ili što manja sredstva obezbeđenja bitna, bolja opcija je svakako finansijski lizing; u slučaju da vam je značajnija što niža cena pozajmljenih sredstava, u najvećem broju slučajeva, bolja opcija će biti bankarski auto kredit.  

Upoređenje različitih uslova auto kredita i finansijskog lizinga je put kojim svaki zainteresovani kupac automobila treba da započne izbor partnera u kreditiranju. Korisnik kredita najbolje poznaje svoje mogućnosti, prioritete i potrebe, te je i najrelevantniji za izbor između različitih kreditnih opcija.

A evo kako izgleda prosečni korisnik auto kredita

2 komentara

  1. User image
    srđan 31.01.2014 8:02

    Iznos registracije za pravna i za fizička lica je potpuno isti. Raspitajte se pre nego što iznesete podatke (još ste i zacrnili). Da li je ostalo što pišete isto neproverena informacija?

  2. User image
    Dragan Zivkovic 10.03.2015 11:13

    POLOVA AUTO

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke lizing vozila lizing automobila kamatica kupovina auta auto kredit lizing kupovina automobila auto krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana