Tekst objavljen: 31.01.2014 9:00        


Trećina posetilaca Kamatice nema nameru da kupuje automobil, pokazuju rezultati nedavne ankete među posetiocima finansijskog portala Kamatica. Potencijalni kupci su uglavnom podeljeni između kupovine u keši ili na kredit. Lizing razmatra tek svaki dvadeseti.

Evo kako Srbi kupuju automobil: Keš, kredit, zamena...

Od onih koji, pak, imaju nameru da "počaste" sebe prevoznim sredstvom većina namerava da to učini kupujući na kredit - tačnije njih četrdeset procenata. Polovina od tog broja anketiranih namerava da automobil kupi auto kreditom, a druga polovina gotovinskim kreditom.

Pogledajte kompletnu ponudu auto kredita


Slede kupci koji plaćaju u kešu. Tako čak 38 odsto onih koji kažu da planiraju kupovinu automobila to nameravaju da urade gotovinom.

Prodaja novih automobila u Srbiji je krenula veoma loše u ovoj godini, kaže i predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović i objašnjava da je prodaja automobila na početku ove godine za oko 50 odsto slabija nego u istom periodu prošle godine.

Da su vremena teška i da građani moraju da se snalaze govori i podatak da gotovo dvadeset procenata anketiranih želi da svoj sadašnji automobil zameni za drugi. Tek svaki petnaesti u toj grupi nije spreman da doplati razliku za kupovinu skupljeg automobila.

Evo kako izgleda prosečni korisnik auto kredita

Na koliko je niskim granama ovaj segment lizing industrije u našoj zemlji potvrđuje i to što manje od pet procenata anketiranih posetilaca portala Kamatica uopšte razmatra lizing kao našin da dođu do novog prevoznog sredstva.

Auto krediti ili finansijski lizing - kako odabrati?

Tokom 2013. je prodato dvadesetak hiljada novih vozila i to treću godinu zaredom. Na prvom mestu po prodaji novih automobila u Srbiji je Škoda sa oko 3.900 automobila, zatim slede Hjundai, Ford, Reno i ostali brendovi. Fijat je ukupno prodao oko 4.000 vozila sve zajedno sa proizvodnjom u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina automobila prodaja automobila automobili automobil novi automobili polovni automobili polovnjaci polovnjak Srbija krediti auto kredit auto krediti kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana