Tekst objavljen: 25.10.2013 10:45        


Prosečan građanin Srbije koristi svega 25 kvadrata stambenog prostora, pokazuju rezultati Republičkog zavoda za statistiku (RZS) na osnovu podataka o stambenim objektima prikupljenim na popisu 2011. godine.

Gde čeljad nisu besna ni kuća nije tesna, ali ipak...

Podaci govore da najkomfornije žive Vojvođani, sa „čak“ 28,4 kvadrata raspoloživog prostora, dok je najtesnije u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, gde je prosek tek 23,8 kvadrata.

Stanovi sa jednim ili dva stanara predstavljaju gotovo polovinu ukupnog broja nastanjenih stanova, dok u preko milion domova ili 45,5 odsto od ukupnog broja živi troje do petoro članova domaćinstva. Ostatak, nešto preko sedam procenata, ima šest ili više stanara.

Najgušće nastanjeni stanovi su u opštinama Tutin, Sjenica, Priboj, Novi Pazar i Trgovište, gde više od deset odsto stanova ima površinu manju od deset kvadratnih metara po licu. U tim opštinama se broj domova sa šest i više stanara kreće od 25 odsto (Novi Pazar) pa čak do 32 procenta (Tutin).

Najznačajnije učešće stanova s po jednim licem ima Crna Trava, čak 40,7 odsto. Slično je i u beogradskim opštinama Vračar, Stari grad i Savski venac, gde svaki treći stan ima samo po jednog stanara.

Međutim, to nije sve. Stručnjaci smatraju da je građanima Srbije u proseku na raspolaganju i manje od 20 kvadrata stambenog prostora po osobi jer preciznost rezultata popisa donekle „kvare“ brojne nezavršene kuće u kojima ljudi realno koriste daleko manji broj kvadrata nego što njihovi domovi na papiru imaju.

Istovremeno, podaci pokazuju da pod jednim krovom u proseku živi 2,9 osoba, ali i da u pola miliona stambenih objekata u Srbiji stanuje samo jedan član. U 600.000 domova u Srbiji živi dvoje ljudi, sudeći po rezultatima popisa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi stanovanje kvadrat kuće Srbija stan kuće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana