EUR 117,59 USD 104,30 CHF 110,76

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.07.20. :: 117.5900 rsd

Tekst objavljen: 28.10.2013 16:30        


Veverice skupljaju lešnike, psi zakopavaju kosti, a svinje ne čuvaju ništa. Pa zašto čuvamo svoj novac u "kasici prasici"? Kako je ona postala sinonim za štednju?

Kako je "kasica prasica" dobila ime?

Suprotno uvreženom mišljenju "kasica prasica" nema nikakve veze sa tim što su prasci debeljuškasti i brzo se ugoje.

Naziv "kasica prasica" potiče od stare engleske reči za vrstu gline koja se u srednjem veku, oko XV veka, koristila za pravljenje posuđa - pygg. Kada bi porodice tada uštedela malo novca, taj novacostavljali su u glinene posude. Zbog vrste gline od kojih su te posude bile pravljene zvali su ih "pygg bank".

Kako se jezik razvijao, tokom sledećih dvesta-trista godina, ljudi su zaboravili poreklo te reči, pa je pygg postao pig, odnosno svinja, što se u engleskom vrlo slično izgovara. Nepoznati lončar tokom devetnaestog veka mislo je da bi bilo interesantno da posudu za čuvanje novca napravi baš u obliku praseta.

Od tada su kasice prasice postale jako popularne i danas se koriste svuda u svetu. Iako se više ne izrađuju samo od gline već i od drugih materijala, i u drugim oblicima, taj naziv se i dan danas zadržao.

"Kasice prasice" naročito su popularne kod dece i smatraju se jednim od najjednostavnijih predmeta koji pomažu deci da nauče vrednost novca i da se nauče štednji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatica štediše štednja Nedelja štednje kasica prasica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.13

ostavite komentar