Tekst objavljen: 03.03.2014 9:00        


Svi se sećamo ekspanzije kredita direktno kod prodavaca uz ličnu kartu i to bez odlaska u banku. I zaista jeste bilo tako. Sve se moglo završiti bez odlaska u banku, bez podnošenja bilo kakve dokumentacije, ali naravno cena tih kredita je uslovila drastičan pad potražnje za njima.

Može li banka zaista da vam odobri kredit za dva sata

Iako oni i dalje postoje kod pojedinih banaka, visoke kamatne stope na ovu vrstu kredita su ono što dovodi do nepopularnosti. Ipak, kada se banka reklamira da daje kredit za dva sata, priča ne ide baš tako jednostavno.

Ako želite kredit istog momenta, to ne znači da ste pošteđeni dokumentacije koju morate da podnesete banci uz zahtev za kredit.

Naprotiv, uredna dokumentacija je prvo i osnovno što morate imati kod sebe. Dakle, zahtev za kredit će primiti neko od službenika, pregledati dostavljenu dokumentaciju, upisati dodatne podatke ukoliko postoji potreba za to.

Zahtev će uneti u internu aplikaciju bankarskog informacionog sistema, koji sam povlači izveštaj iz Kreditnog biroa, radi skoring, kategorizaciju klijenta i procenu kreditne sposobnosti i po principu klika prenosi zahtev dalje na odlučivanje.

Zahtev se elektronski prosleđuje na odlučivanje Kreditnom odboru banke. Naime, članovi Kreditnog odbora u samoj aplikaciji daju saglasnost za odobrenje kredita, kako bi se proces odobravanja priveo kraju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovo znači da se nakon odobrenja od strane Kreditnog odbora, štampaju Odluke Kreditnog odbora o odobrenju kredita i ostala prateća dokumentacija, koju članovi Kreditnog odbora i fizički potpisuju. Sve ono što članovi Kreditnog odbora treba da potpišu u ovakvim procedurama se šalje internom poštom i nije kočnica u ovom vidu odobravanja kredita.

Naravno, ovakve aplikacije su napravljene da se iz njih direktno štampaju i Ugovori o kreditu i Plan otplate, uplatnice za uplatu provizije banke, osiguranja, kao i sva ostala prateća dokumentacija.

I realno, vremenski okvir od dva sata ne bi trebalo da bude sporan sem u slučaju da se desi pad sistema, pa da je iz tehničkih razloga nemoguće odraditi kredit za tako kratko vreme.

Ali da ovde podvučemo crtu. Banke će biti ekspeditivne kada imaju razlog za to. Visoke kamatne stope koje prate ovakav vid odobravanja kredita, visoke provizije, pa čak i provizije koje se godišnje plaćaju za administriranje kredita uz ograničen maksimalan iznos kredita su razlog postojanja ovakvih kredita.

I ovo je moguće samo za keš kredite do određenog iznosa za koji banka ne zahteva obezbeđenje sem osiguranja korisnika kredita i menica.

Jer ukoliko želite da kupite automobil na kredit, pa ste u obavezi da stavite zalog na auto, kredit se ne može završiti za dan. A ako kupujete stan, tu vam treba najmanje dva meseca strpljenja.

Banke proveravaju svaki detalj dokumentacije koji ste podneli, kako ne bi bile prevarene i oštećene. Što je veći iznos kredita to je veći rizik banke, a to znači detaljnije proveravanje klijenta kao i ponuđenih sredstava obezbeđenja.

2 komentara

  1. User image
    Davor 30.01.2019 13:35

    Koliko se najduze ceka refinansirajuci kredit da li postoji zakonski rok za odgovor po zahtevu? Postanska stedionica banka je u pitanju

  2. User image
    Rosa 17.03.2020 9:11

    Koliko se dugo ceka refinansirajuci kredit ? Imali neki rok cekanja ?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijenti banke klijent banke krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana