Tekst objavljen: 18.08.2019 17:00        


Ukoliko Srbija zaista ostvari privredni rast od 3,5 odsto, koliko naši zvaničnici predviđaju i žele, zbog nedostatka vozača proizvedenu robu neće imati ko da preveze do kupaca

Srbiji nedostaje 7 hiljada vozača

Nestašica ovog kadra više godina unazad već blokira rad mnogih domaćih prevoznika, među kojima, bilo da je u pitanju domaći bilo međunarodni transport, ne postoji firma gde kamioni ne stoje jer nema ko da ih vozi. Problem je sve izraženiji i u prevozu putnika. Samo u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd, umesto sadašnjih oko 1.600 vozača, od septembra će autobuse voziti 350 manje, jer ih je platežna moć velike kompanije iz Nemačke već preuzela i oni tokom ovog leta odrađuju svoj otkazni rok.

Možda je u toj priči najveći problem to što država ništa ne čini da prevoznicima pomogne kako bi rešili nedostatak, pa vozači masovno odlaze u inostranstvo gde zemlje zapadne i srednje Evrope mogu da ponude i veće zarade i znatno bolje uslove. Oni pri tom nemaju teškoće oko radnih dozvola, jer države u koje odlaze uvažavaju potrebe svoje privrede i bez reči obezbeđuju papire posebno kada to od njih traže velike transportne kompanije. Tako je Srbija došla u situaciju da samo u ovom trenutku, prema najgrubljim procenama, nedostaje najmanje 7.000 vozača.

– Ne postoji način, ni statistikom ni anketom, da se utvrdi ni približan broj koji bi pokazao razmere ove nestašice kadrova. Posebno jer se stanje na tržištu stalno menja, pa jedan prevoznik može ovog meseca da nađe i zaposli dva vozača, ali mu i tri odu, ili u drugu firmu ili pre u inostranstvo. U problemu su čak i oni koji rade samo na domaćem tržištu, gde su uslovi bolji, ture su kraće i ljudi ne odsustvuju puno od kuće. Slično je i u prevozu putnika, ali su u najtežoj poziciji preduzeća koja se ne bave isključivo transportom, trgovinske i proizvodne firme, u njima vozači rade i utovar, istovar, papirologiju i još češće odlaze tamo gde su uslovi bolji – kaže za Danas Neđo Mandić, predsednik Poslovnog udruženja Međunarodni transport koje okuplja oko hiljadu prevozničkih kompanija.

On ističe da su u udruženju pre više godina uočili da će doći do nedostatka vozača, jer stalno prisutni na zapadnim drumovima, registrovali su da se transport uvećava i da strani prevoznici preuzimaju kadrove iz istočne i južne Evrope.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Oni su tražili pomoć države kako bi iz 50 srednjih saobraćajnih škola đaci izlazili kao gotovi vozači za sve kategorije, a ne samo za „C“ kako je sada slučaj. Odgovoreno im je da nema para za te dodatne obuke, a inicijativa Udruženja da oni školama obezbede adekvatne kamione i prikolice potrebne za obuku đaka, nije prihvaćena. Uz to, naš zakon dozvoljava da za vozača autobusa ili kamiona sa prikolicom, odnosno „D“ i „E“ kategoriju može da se polaže samo sa navršenom 21 godinom. Srednjoškolci koji iz klupa izlaze sa „C“ dozvolom, moraju naredne tri godine da čekaju na to prave i oni u međuvremenu odlaze na druge poslove.

– U čitavoj zapadnoj Evropi, pa i kod naših suseda u Hrvatskoj, iz srednje saobraćajne se izlazi sa dozvolom za sve kategorije i svršeni učenik sa 18 godina može odmah da uđe u šleper. Inicijativa da se zakon izmeni nije prihvaćena. Mi smo kao udruženje pokušali sami da obezbedimo potrebne kadrove, sami smo organizovali školu koja buduće vozače edukuje o tome kako se pakuje teret, kako se obezbeđuje vozilo, popunjavaju međunarodni papiri, kako se ponaša sa klijentima ili pred državnim organima. Ali, ta obuka se vrši nakon što polaznici u auto školi dobiju potrebne kategorije dozvola. Da bismo ta dva procesa objedinili bila nam je potrebna podrška Ministarstva prosvete, ali je nismo dobili – kaže Mandić.

Najzad, nije samo zarada prednost koju koriste evropske kompanije da bi privukle vozače, nego i uslovi rada. Kada voze za domaće firme, suočavaju se sa dugim zadržavanjima na granicama, posebno sa Mađarskom i Hrvatskom. Čekanja od po nekad i više dana, oduzimaju im slobodno vreme a kako se u većini firmi, osim ugovorenog paušala plaćaju prema pređenim kilometrima, vreme provedeno na carinskim punktovima sprečava ih da zarađuju više. Do sada je održano više sastanaka sa susedima, ali rešenje još nije na vidiku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
7000 vozača fali 7000 vozača vozači Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana