Tekst objavljen: 21.07.2018 13:01        


U vreme godišnjih odmora, kada veliki broj turista svojim automobilima kreće na putovanje, raste i prodaja „paketa pomoći na putu“. Kamatica je istraživala ko sve prodaje ove vrste osiguranja, kao i šta se dobija za novac koji se uplati.

Šta sve pokriva paket „pomoć na putu“?

Auto-moto savez Srbije, koji je inače udruženje građana odnosno nacionalno udruženje vozača, u ovoj oblasti ima najdužu tradiciju. Od početka ove godine promenili su nekadašnju praksu. Najveća izmena tiče se porodice člana AMSS. Na osnovu novog pravilnika za njih više ne važe nikakve pogodnosti koje su do sada mogli da koriste.

Vozači bi trebalo da budu pažljivi,jer „pomoć na putu“ ne važi baš u svim situacijama. Osiguravajuće kuće mogu da odbiju da pokriju troškove u slučaju da je vozač bio pod uticajem alkohola ili narkotika, ako je uzrok kvara prethodno nestručno održavanje, ukoliko je do kvara ili oštećenja došlo zbog preterane istrošenosti pneumatika, prethodne neispravnosti vozila, nepridržavanja odredaba o zaštitnim merama.

„Članske pogodnosti od sada imaju samo članovi AMSS. Članovi porodice vozača, rodbina ili prijatelji takođe ako žele, mogu biti naši članovi i mogu prilikom učlanjenja za paket koji uzimaju, prijaviti ono vozilo kojim putuju i zatim koristiti tehničke, a posebno ostale pogodnosti članstva. Jedna osoba može imati više članskih paketa, ali uz jedan takav paket može biti prijavljeno samo jedno vozilo“, kažu u Auto-moto savezu Srbije. Dodatno još i objašnjavaju na primeru saobraćajne nezgode u inostranstvu. U tom slučaju refundacija prevoza do kuće dobija se samo za osobu, ili više njih, koje su i njihovi članovi. Svi ostali putnici u tom vozilu, čak i ako su porodica ili maloletne osobe, nemaju pravo na povraćaj troškova. Isti uslovi važe i za putovanja u Srbiji.

Osnovna članarina košta 800 dinara i važi samo za teritoriju naše zemlje, dok Super paket košta 2.250 ako se kupuje online, u suprotnom treba platiti 2.500 dinara. U ovaj paket, osim svih pogodnosti iz osnovnog samo više puta godišnje, spada i priznavanje troškova smeštaja i prevoza vozom ili autobusom. Korisnici oba paketa imaju i razne popuste u Srbiji i Evropi.

Pomoć na putu nudi i još nekoliko firmi, jedna od njih je „Atlas Servis“. Oni u ponudi imaju šest paketa pomoći na putu, koji su prilagođeni različitim tipovima i potrebama vozača i suvozača. Njihov najjeftiniji paket je „žuti paket“ koji košta 990 dinara za godinu dana i kako kažu najbolji je za grad, a njime je obuhvaćen i besplatan prevoz dva putnika. Najskuplji je „zlatni paket“ koji važi na teritoriji Srbije i Evrope. Na godišnjem nivou za njega je potrebno izdvojiti 7.990 dinara, a on široku paletu usluga koje ovaj paket nudi obezbeđuje i besplatan prevoz svih putnika do mesta gde se prevozi, kao i prenoćište za sve putnike iz vozila za jedno veče na teritoriji Srbije.

Prodajom paketa „pomoć na putu“ bavi se i kompanija AMC. Oni u ponudi imaju pet paketa. Najmanje novca, 990 dinara, potrebno je za paket „standard“ i on nudi besplatno šlepanje kao i prevoz dva putnika i njihov smeštaj u hotelu. Najskuplji paket je „premijum plus“ koji košta 3.500 dinara i njime se obezbeđuju tri vozila. On obuhvata šlepovanje bez limita kilometraže, prevoz pet putnika i njihov smeštaj u hotelu, kao i pravno savetovanje...

Kada uzmemo sve u obzir vozači bi pre kupovine paketa „pomoć na putu“ trebalo dobro da se informišu šta je sve uključeno i da li je obezbeđen prevoz i smeštaj za sve putnike u automobilu kako na teritoriji Srbije tako i za teritoriju Evrope ukoliko često putuju van naše zemlje.

3 komentara

 1. User image
  Ime 17.07.2018 17:53

  Od petka pokusavam da kupim karticu u AMSS...Nemaju brojeve, centrala im se ne javlja... Kako tek pružaju pomoć!!!

 2. User image
  draganAR 19.07.2018 2:52

  ili su na odmoru ili se koaolicioni panteri bore za parče mesa... drobnjaka nikako ne menjati, čovek se razumeu u "grad", "oktan" preuzima antić... ... ...

 3. User image
  Jelena 19.07.2018 14:30

  Možete uzeti odličan paket Pompć na putu u Uniqa osiguranju po ceni od 2.360 din

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pomoć na putu Auto-moto savez Srbije kamatica istraživanja kamatica auto

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana