Tekst objavljen: 22.09.2014 11:16        


Da se nešto dešava u zemlji Srbiji - evidentno je. Pojačani interes banaka je dobar indikator, pogotovo kada se zna da ne hrle u Srbiju zbog visoko platežne sposobnosti građana kojima bi prodali svoje usluge.

Bankarski indikator boljih dana

Budimo realni, banke u Srbiji danas prolaze kroz vrlo težak period jer pored smanjene kreditne aktivnosti imaju problem i sa ranije izdatim kreditima koje ne mogu da naplate. I tako se snalaze ne bi li nekako prodale bar keš kredite (u analogiji trgovina to bi bili hleb i mleko) a broj aktiviranih garancija ih polako pretvara u agencije za nekretnine i autoplaceve.

Pored te, ne tako sjajne tržišne situacije, imamo najave koje govore da se nešto dešava. Ruska Sberbanka je već uveliko zahuktala svoje poslovanje, Arapska Mirabank je dobila dozvolu za rad, namera Turske Halk banke da kupi Čačansku banku i poslednje u nizu očekivanje jedne Američke banke da kupovinom bankarske grupacije dođe i do srpskog tržišta.

Sve ove banke ne dolaze u Srbiju da ne rade ili da čekaju da NBS promeni neki zastareli zakon niti dolaze na par meseci, to je ono što ohrabruje. Dolaze najčešće prateći svoje investitore i svoje privrede pa zato možemo zaključiti da će biti nešto dobro i za nas.

Ove bankarske promene će imati i prateće pozitivne efekte i za nas obične korisnike. Neke od njih već vidimo u novim proizvodima (Cash back kredit Sberbake) i uslugama (Telenor bank bakomati koji primaju uplate) i to je dobro - neka se bore za nas klijente. A kada će krediti biti jeftiniji? Pa kada nam ne budu uzimali pola plate za ratu ali to sada nema nikakve veze sa kamatom već sa našom platom. Zato je realno za očekivati da će nam investitorsko privredne aktivnosti u budućnosti povećati plate pre nego smanjiti cene kredita.

Dušan Uzelac

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Persa 23.09.2014 8:44

    Nema veze sa kamatom? Vrlo nas zanima ishod istrazivanja na temu gde tacno u svetu pozajmljivanje novca kosta koliko drumsko razbojnistvo i koji su razlozi za to. I koji je profil osobe koja se danas i ovde odlucuje da uzme kredit. Po ovim kamatama - pa jedino ako je goli zivot u ozbiljnoj opasnosti.

  2. User image
    Sale 28.09.2014 9:19

    Siroti bankari, šmrc.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Arapska banka Turska banka Halk banka Sberbank mirabank telenor banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana