Tekst objavljen: 12.06.2022 18:00        


Najavljeni zakon o zabrani motora sa unutrašnjim sagorevanjem podstakao je burne rasprave na Starom kontinentu, ponajviše one o budućnosti automobilske idustrije

"Zabrana dizelaša i benzinaca je veliki udarac za automobilsku industriju"


Evropski parlament doneo je odluku da se na evropskom tržištu od 2035. zabrani prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Krajem juna nacrt ovog zakona trebalo bi da se nađe pred Savetom Evrope kako bi svi odobrili njegov tekst, a potom ga i potpisali. Pomenuti zakon je deo evropskog plana”Fit for 55″ sa ciljem da se emisije izduvnih gasova iz automobila i kombija smanje na nulu.

Pitanje je međutim kako će to uticati na automobilsku industriju koja daje značajan doprinos evropskom BDP-u, od čak sedam odsto i zapošljava 14,6 miliona ljudi. Odgovor na ovo pitanje već se može čuti u javnosti, i nije nimalo blagonaklon prema zakonodavcima.

Naime, Nemačka asocijacija proizvođača automobila objavila je da je ta odluka usmerena “protiv građana, tržišta, inovacija i modernih tehnologija”. Njena predsednica tvrdi da je prerano za ovako stroge zabrane zato što dobar deo auto-industrije još nije spreman za potpuni prelazak na električna i druga “zelena” vozila. Pored toga, Evropa infrastrukturno nije opremljena sa dovoljno stanica za punjenje ovakvih automobila. Sličnog su mišljenja i u Evropskoj asocijaciji proizvođača automobila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Osim auto-kompanija, na ovu vest reagovali su i političari iz evropskih zemalja. Najburnija je bila reakcija italijanske utra desnice. Naime, Mateo Salvini iz Lige je izjavio da je ovaj “ludački” zakon poklon Kini zbog kojeg će propasti milioni Evropljana. No, Italijani su možda i najbolje prošli u ovom slučaju budući da bi iz ovih pravila mogli biti izuzeti proizvođači luksuznih automobila kao što su Ferari, Bugati i Lamborgini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zabrana dizelaši benzinci evropska unija automobilska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana