Tekst objavljen: 30.07.2013 10:00        


Roditeljima iz Srbije više se isplati da otputuju u Švedsku na jedan dan nego da bebi -odeću i krupnu opremu kupe u Srbiji. Troškovi transporta, poreza, marže doprineli su tome da cene bebi-opreme u Srbiji budu za 40 do 70 odsto skuplje u Srbiji nego u zemljama zapadne i severne Evrope.

Bebi-oprema u Srbiji skuplja nego u Švedskoj

Za jedna kolica u Srbiji morate izdvojiti preko 10.000 dinara, a u Nemačkoj, Poljskoj ili Švedskoj možete da ih nađete za svega 19 do 27 evra. Kreveci se, umesto oko 100, tamo plaćaju do 60 evra, a auto-sedišta mogu da se kupe već za 12 evra.

Jovan Mišić, otac iz Beograda, garderobu kupuje u Sloveniji, za petinu cene koju bi morao da plati u Srbiji. Pelene mu donose iz Bugarske. Mađarsku izbegava jer preprodavci kupuju najjeftiniju robu. - Sada planiram šoping u Švedskoj jer su tamo najbolje rasprodaje. Moja ideja je da uzmem povratnu avionsku kartu, koja košta do 50 evra, a jedan dan dovoljan je i da se prošeta, nakupuje, vrati porez – kaže on.
Čak i kada se na to dodaju troškovi avionske, ili autobuske karte, roditeljima je za oko 30 odsto jeftinije da pazare u instranstvu nego u Srbiji.

Poslednji put ova tema je pretresana u vreme kada je nekoliko roditeljskih udruženja zatražilo ukidanje PDV na bebi-opremu. Tokom te akcije, tvrde u Bebcu, inspekcija je otkrila da pojedini trgovci na bebi hranu zaračunavaju maržu od čak 300 odsto. Ipak, i distributeri i trgovci tvrde da su marže dosta niže.

Pojedini uvoznici, uz uslov da se ne otkriva ime njihove firme, spremni su da kažu da su njihove marže 30-50 odsto. Ali napominju da im se od zarade odbijaju troškovi prevoza (oko 2.000 evra po šleperu), carinjenja (500 evra dnevne ležerine po šleperu), skladištenja ( koja traje do tri meseca).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PDV na bebi opremu oprema za bebe bebe roditelji porodilje trudnice Srbija kupovina potrošači prava potrošača zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana