Tekst objavljen: 05.07.2013 10:30        


Turisti iz Srbije, koji su uplatili letovanje na Crvenom moru, „moraće“ da otputuju u egipatska letovališta, jer ukoliko otkažu putovanje - novac im neće biti vraćen, pišu Novosti.

Bez povraćaja novca turistima koji neće u Egipat?

Kako odustati od puta u Egipat i vratiti pare?


Preporuka Ministarstva spoljnih poslova da građani Srbije ne putuju u Egipat nije obavezujuća, pa turističke agencije nisu obavezne da vrate novac putnicima koji su već uplatili aranžmane jer, prema zakonu, agencije imaju pravo da zadrže „učinjene troškove“.

Posle brojnih sastanaka, preporuka i saopštenja iz vladinih institucija, u četvrtak je doneta odluka da srpski turisti mogu da letuju u Hurgadi i Šarm el Šeiku, jer su, kako kažu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija i u Ministarstvu finansija i privrede, „ova letovališta bezbedna“. U letovalištima na Crvenom moru (Šarm el Šeik, Hurgada, Taba, El Guna) nisu zabeleženi incidenti.
Sve naše agencije imaju polise osiguranje za poslovanje, ali iste su kao svih prethodnih godina, pa ih nije moguće aktivirati dok agencija ne ode u stečaj i podigne se sudski spor.

Razlog zašto se agencije protive vraćanju novca je činjenica da će mnoge propasti ukoliko se prekine serija čarter letova i budu prinuđeni da obeštete 7.000 putnika, koliko je turista već uplatilo odmor u Egiptu.

Pošto su agencije već platile smeštaj i čarter-letove - propadanje jedne agencije povuklo bi druge zbog zajedničkih ugovora, pa bi kriza u Egiptu ostavila bez letovanja i one koji su uplatili Grčku ili Tursku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača prava potrošača prava putnika potrošači egipat Srbija putovanje putovanja turizam turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana