Tekst objavljen: 06.06.2013 9:40        


Ako neko do sada nije znao zbog čega tenis nazivaju belim sportom, neka mu posluži ovaj podatak: da bi jednog dana postao profesio­nalac, dečko ili devojčica mora ozbiljno početi da trenira već u prvom razredu osnovne škole, a to na godišnjem nivou košta najmanje 30.000 evra.

Biti kao Đoković: Godišnje za tenis koliko za stan

Većina klinaca u Srbiji pre nego što prvi put uzme reket u ruke sanja da jednog dana postane novi Novak Đoković, Ana Ivanović ili Jelena Janković.

Kada već počnu ozbiljno da treniraju i pobeđuju, njihovo maštanje o šampionskim titulama na grend slemovima neretko se gubi u surovoj realnosti i svodi na pitanje novca i uslova za napredovanje. U takvoj situaciji ključnu ulogu imaju roditelji.

- Sa sedam godina moj sin je trenirao tri puta nedeljno po sat u grupi sa još četiri ili pet dečaka i to je koštalo oko 400 evra na svaka tri meseca. Sa deset godina krenuo je na individualne treninge i turnire po zemlji, da bi sa 12 godina morao da trenira četiri sata dnevno, šest dana u nedelji, a u Beogradu ne postoji teren jeftiniji od 20 evra po satu. Tome mora da se pridoda i cena trenera koji uzimaju i 50 evra po danu, ali i fizioterapeuta. Praktično, bez 1.000 evra nedeljno on ne može da napreduje - objašnjava roditelj jednog od najuspešnijih srpskih juniorskih tenisera koji je zbog sponzora želeo da ostane anoniman.

Pošto u našem tenisu i pored brojnih uspeha još nije uspostavljen sistem, svaki talentovani mališan nalazi na svoj način put do sponzora.

- Kod tenisera se već u uzrastu od osam ili devet godina može proceniti koliko je talentovan i da li će moći da bude šampion. Već tada se u njegov razvoj uključuje klub i trener koji lobiraju kod raznih menadžera kako bi mu se obezbedili uslovi za razvoj. Recimo, samo odlazak na 15 do 20 turnira godišnje košta od 15.000 do 20.000 evra. Jedan od menadžera koji pomaže našim teniserima kako mladim tako i starijim je Dirk Hordof, trener Janka Tipsarevića. Iako je tenis skup sport, moje iskustvo je pokazalo da će pre uspeti deca čiji roditelji nemaju toliko novca. Takvi klinci grizu kako bi napredovali, dok su deca bogataša uglavnom razmažena - ističe Bogdan Obradović, selektor muške teniske reprezentacije.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Djole 06.06.2013 12:55

    Džabe meni što ja imam para kad talenta nemam. Jedino da platim nekog da lupa lopticu umesto mene...

  2. User image
    Jelena 06.06.2013 13:31

    Evo daj meni, ja ću da lupam :)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija troškovi novak đoković tenis karijera biznis sport

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana