Tekst objavljen: 12.07.2013 11:00        


U slučaju da imate dilemu da li da tužite banku jer vam je nezakonito promenila kamatnu stopu ili ne, odgovor je da to učinite, piše Blic. Troškovi koje ćete imati za pokretanje spora višestruko su manji od vrednosti spora, a kada sud donese presudu u vašu korist, njih na kraju mora da snosi banka.

Blic: Tužite banku, isplati se!

- Ja ću svoju pravdu, koja je spora, ali dostižna dočekati. Prvi osnovni sud doneo je prošle godine presudu po kojoj mi je banka dužna da isplati retroaktivno novac zato što je podigla ugovoreni fiksni deo kamatne stope na stambeni kredit. Reč je o 10.000 dinara mesečno, sa zateznom kamatom, ukupno 340.000 dinara - kaže Ivan J. iz Beograda.

Ona je jedan od 15 klijenata u Srbiji gde je sud doneo prostepenu presudu u njihovu korist, ali banke imaju pravo na žalbu.

Računica

Ako neko tuži banku za iznos od 300.000 dinara, moraće da plati sudsku taksu od 15.800, pisanje tužbe 6.000 i svaki izlazak na ročište po 7.500 dinara. Na kraju se plaća veštak 12.000 dinara i taksa na presudu od 15.800. Uz prosečno tri ročišta taj trošak izađe 72.100 dinara. Ako je spor dobijen, tuženi (banka) nadoknađuje sve ove troškove tužiocu.
Kod nas je do sada pokrenuto 250 tužbi protiv banaka. Najčešće zbog jednostranog povećanja kamate. Uglavnom ti postupci traju do godinu dana. U proseku, obavi se tri-četiri ročišta, ali u poslednje vreme, ohrabruje efikasnost, da presuda bude doneta i nakon održanog samo jednog ročišta.

- Nakon prvostepene presude, banke su se do sada uglavnom žalile pa se postupak prenosi na drugostepeni sud. Najstarija dobijena prvostepena presuda, međutim čeka još na odluku već više od godinu i po - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih korisnika Efektiva.

Međutim, visok iznos sudskih taksi, po mišljenju sagovornika, onemogućavaju veći broj oštećenih da podnesu tužbe za nadoknadu štete.

Advokat Vojin Biljić, koji je zastupao nekoliko klijenata, kaže da je pravni osnov više nego nesporan, a što je priznala i Narodna banka, tako da je uspešan ishod u sudski postupcima pokrenutih zbog povećanja marži gotovo izvestan.

- Nažalost, presude, koje su do sada donete nisu pravosnažne, ali nema nijedan razlog da i ne budu - ističe Biljić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija tužba sud presuda zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana