Tekst objavljen: 13.06.2013 8:59        


Građani, u poslednje vreme, biraju banku ukoliko je ona spremna da im izda čekove. Zato bankari koji su doskora tvrdili da sve menjaju platnim karticama, ponovo „na velika vrata“ vraćaju čekove, svesni da njihovi klijenti žele da sve kupe na odloženo, a da pri tom za taj poček ne plaćaju kamatu.

Čekovi, čekovi: Sve više građana plaća na odloženo

Poček se odobrava na dva, tri meseca za jeftiniju robu i do godinu dana za nameštaj i letovanja.

Sve se računa

- Pre odobravanja čekova banka proverava redovnost priliva novca u poslednja tri meseca, visinu zarade, broj nerealizovanih čekova, iznos zatezne kamate, promet u prethodnom periodu... Pri izdavanju novih čekova banke vode računa i o broju nerealizovanih čekova, pa ukoliko su sve čekove već ispisali, a oni dospevaju kasnije na naplatu, nove neće dobiti.
Podaci Udruženja banaka Srbije potvrđuju da je poslednjih godina drastično porastao broj ispisanih čekova. U toku 2009. godine izdato je nešto manje od 7,9 miliona čekova, a vrhunac je dostignut 2011. godine kada ih je izdato za milion više.

Pod teretom zaduženosti, prošle godine broj čekova u opticaju malo je opao, pa su građani Srbije ispisali “samo“ 8,5 miliona čekova, ukupne vrednosti oko 38 milijardi dinara.

Zbog slabe kupovne moći i prometa koji konstantno opada, svi veći marketi i prodavnice računarske opreme i bele tehnike, nude kupcima mogućnost kupovine na odloženo čekovima, a to sve češće čine i butici, prodavnice obuće, knjižare, prodavnice bebi-opreme, pa čak i turističke agencije.

Svi oni i kreditiraju kupca jer je, zapravo, odloženo plaćanje na ovaj način, zapravo ukinuto još pre sedam godina. Međutim, uz konstantan pad kupovne moći, trgovci nemaju baš puno izbora.

S obzirom na to da je maksimalan iznos po čeku 5.000 dinara, banka obično daje onoliko čekova koliko ima raspoloživih sredstava na računu. Da bi klijent dobio čekove, mora da ima novca na računu, ili odobren dozvoljeni minus.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija klijenti banke klijent banke ček čekovi promet čekovima poček kupovina čekovima banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana