Tekst objavljen: 04.03.2013 8:28        


Ček na poček, pomalo zaboravljeni način plaćanja, koji je vaskrsao sa početkom krize opet je postao vrlo popularan. Kako već godinama plata ne pokriva potrošačku korpu, jasno je zašto se beskamatno odloženo plaćanje vratilo na velika vrata.

Ekonomska kriza vaskrsla ček na – poček

Učešće čekova u prometu najvećih trgovina je oko 12 odsto, a trgovci su rokove plaćanja produžili na 180 dana, a za vreme praznika i na čak 210. Tako će oni koji su čekove ispisali uoči Nove godine račun platiti tek u julu...

Podaci Udruženja banaka Srbije potvrđuju da se poslednjih godina u našoj zemlji ispisuje sve više čekova. U toku 2009. godine izdato je nešto manje od 7.990.000 čekova, u toku 2010. godine taj broj se popeo na više od 8.750.000, a 2011. godine je trend rasta nastavljen, pa su banke izdale više od 8.967.000 čekova.

Razlog je jednostavan – korišćenjem kreditnih kartica građani bankama plaćaju paprene kamate, a za odloženo plaćanje čekovima kamate nema.

Međutim, pod teretom zaduženosti i dodatnog pada kupovne moći, u 2012. godini je došlo do stagnacije i manjeg pada broja izdatih čekova. Kako su nam rekli u Udruženju banaka Srbije, u celoj 2012. godini izdato je 8.555.649 čekova, u vrednosti većoj od 38 milijardi dinara.

Trgovci, osim toga, uviđaju još jedan trend – što veći objekat, to više čekova, ali i kartica, a manje gotovine, što znači da se mnogo više na poček plaća u hipermarketima, nego u super i mini marketima.

Međutim, gotovina je i dalje najčešći način plaćanja, a iz godine u godinu raste i broj kupaca koji, nauštrb gotovine kupljenu robu plaćaju karticama. Ali ne kreditnim, koliko „običnim”, platnim.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija pad standarda potrošači kupovina kupovina na rate kupovina na odloženo ček čekovi poček kupovina čekovima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana