Tekst objavljen: 14.06.2013 12:21        


Za prevremenu otplatu kredita u Srbiji malo je zainteresovanih. Razlog su visoke provizije, naročito za zajmove odobrene do 5. decembra 2011. godine, koje idu i do tri odsto na ostatak duga, ali i besparica, jer građani teško uspevaju da uredno otplaćuju postojeće zajmove, a kamoli da ih ranije otplate.

Evo zašto banke koče prevremenu otplatu kredita

Banke nerado prihvataju prevremene otplate, a klijente uglavnom usmeravaju na kredite za refinansiranje.

U bankama kažu da je interesovanje za prevremenu otplatu najučestalije kod klijenata koji su zainteresovani da refinansiraju sve svoje obaveze jednim kreditom i to za keš kredite, kreditne kartice i dozvoljen minus. - Građani ne pokazuju značajnije interesovanje za prevremenu otplatu kredita. Oni koji se odluče najčešće žele da na taj način ranije izmire nekoliko poslednjih rata. Ili da refinansiraju postojeći zajam kako bi smanjili mesečne obaveze za kredit i imali na raspolaganju druge prednosti pozajmice za refinansiranje kao što je besplatno osiguranje od gubitka posla - naglašavaju u Banci Intezi.
Razlog je jednostavan, jer što pre otplatite kredit, smanjuje im se planirana zarada u vidu kamate.

Recimo, samo za dve godine kod otplate keš kredita klijent vrati skoro 60 odsto ukupne kamate, a tek četvrtinu glavnice.

Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je stupio na snagu 5. decembra 2011, predviđeno je u kom slučaju i kolika može da bude provizija za prevremeno vraćanje zajma.

- Provizija za kredite koji su od tog datuma odobreni, ako je period između prevremene otplate i roka kredita duži od jedne godine, ne može biti veća od jedan odsto od iznosa prevremeno vraćenog kredita. U slučaju da je period vraćanja kraći, onda naknada ne može biti veća od 0,5 odsto. Navedena naknada se naplaćuje u slučaju da je iznos prevremene otplate u periodu od dvanaest meseci veći od milion dinara - kažu u Sberbanci.

Za sve ranije odobrene kredite, pre 5. decembra 2011. primenjuju se provizije koje su tada ugovorene, a one idu i do tri odsto.

Međutim, građani treba da imaju na umu da im se ne isplati uvek da vrate kredit, već da to zavisi od momenta vraćanja. Kod stambenih kredita, prevremena otplata se isplati do sedme godine, a nakon toga manje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija prava klijenta banke klijenti banke klijent banke otplata kredita prevremena otplata kredita kašnjenje u otplati krediti banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana