Tekst objavljen: 01.08.2013 12:00        


Osetan je pad prodaje turističkih aranžmana u sezoni. Jedan deo rezervisan je, uz popust, tokom ranog bukinga, dok deo potencijalnih turista čeka i rasprodaju ponude pred putovanja. U turističkim agencijama kažu da dobro ide prodaja aranžmana, ali ne postoji nijedna koja trenutno nema „last minute“ ponudu.

Evo zašto naši turisti sve manje letuju u avgustu

Prosečan Srbin za letnji aranžman u špicu sezone platiće od 150 do 250 evra po osobi, dok se u predsezoni i postsezoni mogu naći aranžmani i za 70 do 80 evra za 10 noćenja, pa će mnogi ipak da sačekaju kraj avgusta ili početak septembra kako bi im trošak za letovanje bio još manji.



Agencije i dalje nude brojne popuste i niže cene letovanja, čak i u samoj sezoni. - Tokom ranog bukinga bilo je povećanje broja zakupljenih aranžmana za oko 20 odsto, ali je tokom sezone taj broj došao na nivo prošlogodišnjeg. Veći broj ljudi je koristio priliku da rezerviše letovanje uz popust, a tada može da bira i termin i destinaciju. U strukturi samih aranžmana, međutim, povećan je broj jeftinijih aranžmana - kaže Zoran Arsenović, iz Kontiki travela.
Oni sa najnižim primanjima koriste aranžmane od kraja septembra do početka oktobra. Oni koji su jedva sakupili, putovaće u sopstvenom aranžmanu, ili autobusom, noseći sa sobom hranu koju su prethodno kupili u Srbiji na akcijama.

Tako ove godine na letovanje odlazi nešto manji broj srpskih turista nego prošle, njih oko 500.000, ali će i oni na odmor potrošiti znatno manje novca.

Od ukupnog broja turista koji preko agencija letuju u inostranstvu, četvrtina odlazi u susednu Grčku, a slede Crna Gora i Turska sa ukupno 100.000 srpskih turista godišnje.

Prosečan srpski turista bira aranžman u Grčkoj do 500 evra u hotelu sa polupansionom ili do 300 evra apartmanski smeštaj za deset dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Miko 01.08.2013 12:28

    Idem u Crnu Goru u jedan od autokampova. Smestaj pod satorom. Put, smestaj i hrana 250 eura za nas 4(zena i 2 male dece). Ne treba mi veci komfor od toga. Mogu da podnesem. A celoj porodici lepo. Ima tus i lavabo. Ko ne moze da izdrzi 10-12 dana na moru bez zidanog kupatila taj je fenser koji bi krepao od gladi da ga ubace u sumu na 6 sati bez icega...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija turisti turizam putovanje putovanja jeftina putovanja odmor letovanje more

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana