Tekst objavljen: 09.08.2013 9:30        


Odluka Evropske komisije o ukidanju visokih naknada za kupovinu robe preko debitnih i kreditnih kartica ne odnosi se na Srbiju, poručuju iz kompanija Visa International i MasterCard. Ove naknade u Srbiji prema tvrdnjama upućenih dostižu čak i do četiri odsto, a sve dok su na snazi, nema pada cena u maloprodajama.

Kartice plaćamo deset puta više nego Evropljani

Pogledajte kompletnu ponudu kartica kod domaćih banaka

Evropska komisija je odlučila da naknade za kartice Visa i MasterCard koje u Evropskoj uniji prelaze i 1,6 odsto uskoro neće iznositi više od 0,2 odsto za debitne i 0,3 odsto za kreditne kartice.

Iz kompanije Visa International poručuju da predlog Evropske komisije može uticati samo na zemlje članice Evropske unije. - To znači da sve zainteresovane strane, banke, trgovci i potrošači neće biti pogođeni predloženim zakonima - tvrde na ovoj adresi. Isti odgovor Blic je dobio i u kompaniji MasterCard gde je navedeno da će se ova direktiva primenjivati samo na kartice izdate u zemljama “Evropskog ekonomskog prostora”, tačnije EU.
Ove naknade banke naplaćuju trgovcima, pa ih zbog toga građani ne primećuju, ali se one u krajnjem prelivaju na džepove potrošača.

Kolika je nužnost ukidanja pomenutih naknada i u Srbiji, objašnjava Milan Knežević, vlasnik modne konfekcije Modus, koji tvrdi da su one od 1,5 do 4 odsto i da trgovci za ovaj iznos provizije moraju podići i cene.

- Mi nemamo drugog izbora, moramo primati kartice po kojoj god stopi provizije, jer bi se u suprotnom radikalno smanjio promet - tvrdi Knežević koji je istovremeno i predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

On kaže da bi smanjenje naknada smanjilo cene i do dva odsto, što bi i inflaciju povuklo nadole.

- Apsurdno je to da su u zemljama EU naknade niže nego u Srbiji, jer su to zemlje koje imaju odličnu kupovnu moć i njihovi potrošači mogu da podnesu troškove platnih kartica što u Srbiji nije slučaj - ističe Knežević.



I Dušan Uzelac, direktor portala Kamatica, kaže da je trgovcima veliki problem kada imaju maržu od pet odsto, a tri odsto im se oduzme po osnovu naknada za kartice.

- To je pozitivna priča i nije bez osnova što iz Evropske komisije kreće inicijativa za ukidanje naknada - kaže Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija skriveni troškovi bankarska tarifa bankarski troškovi banke plaćanje karticama kartice debitne kartice kreditne kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana