Tekst objavljen: 17.08.2013 13:00        


Turističke agencije svoje ponude reklamiraju u evrima, ali aranžmane naplaćuju u dinarskoj protivvrednosti - i to po znatno višem kursu od onog koji zvanično objavljuje Narodna banka Srbije. Tako, turisti, u zavisnosti od cene putovanja, na osnovu višeg deviznog kursa plaćaju svoj odmor i po nekoliko hiljada dinara skuplje.

Letovanje po ukusu bankara: Zašto plaćamo po višem kursu

Potrošači, verovatno ne bi imali osećaj da su prevareni da se, prilikom te transkacije, računa zvanični kurs. Umesto toga, turistički radnici vrednost evra računaju po kursu poslovne banke sa kojom sarađuju, a koji je po pravilu dosta viši od zvaničnog.

AUTOMOBILI PO SREDNJOJ VREDNOSTI

Bez obzira na to što su najčešće cene novih vozila u auto-salonima izražene u evrima, plaćanje može da se obavlja isključivo u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije. Razlika između srednjeg i prodajnog kursa plaćaju uvoznici automobila, što im dodatno povećava troškove poslovanja. - Svako ko kupi vozilo kod nas novac mora da uplati na račun. Nema plaćanja u kešu, tako da novinski napisi na primer sa sajma automobila da je neko "iskeširao na licu mesta novac" nemaju veze sa stvarnošću - kaže Mirela Mićić iz Mercedesa SCG.
Prema rečima Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije, građani na taj način, stvarnu cenu letovanja ne saznaju u oglasu, već tek nakon što se odluče za putovanje, čime su direktno povređena njihova prava.

- Agencije, jednostavno, moraju da shvate da je i oglas garancija, jer potrošači upravo na osnovu tih oglasa donose odluku preko koje agencije će ići na odmor. Prema tome, oni obmanjuju građane!

U Nacionalnoj asocijaciji agencija JUTA, pak, kažu da su agencije primorane da koriste viši kurs banaka. Nesporazuma ne bi bilo kada bi bile u mogućnosti da primaju devize od klijenata, jer u evrima plaćaju stranim partnerima. Naravno, u Srbiji je zabranjeno obavljati plaćanje u stranoj valuti.

- Turističke agencije su primorane da koriste viši kurs svoje poslovne banke, jer po tom kursu kupuju devize kojima plaćaju partnerima u inostranstvu - kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

Devizni kurs posebno pravi probleme onim turistima koji svoj aranžman plaćaju na odloženo. Onima koji letovanje plaćaju preko administrativne zabrane ili čekovima, agencije uračunavaju dodatnih dva odsto na cenu.

Druga mogućnost, kojom se služe turistički radnici, da ne izgube na razlici u kursu je da kada putnik isplati sve rate, plati i onu dodatnu koja pokriva razliku u kursu. Tako je plaćanje putovanja u kešu najjeftinija opcija, jer nema klauzula i dodatnih doplaćivanja zbog razlike u kursu, a koje su sastavni deo opštih uslova putovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača prava potrošača potrošači Srbija turistički krediti turistički aranžmani turističke agencije turizam turisti letovanje more

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana