Tekst objavljen: 26.07.2013 12:00        


O tome da je život leti lak i da više volimo da se odmaramo nego da radimo već se dosta zna. Najtoplije godišnje doba je prilično mrtva sezona i za banke. Tek u septembru mislićemo na zimnicu, ogrev, povećane troškove zbog početka nove školske godine…

Najveća navala na skupe dinarske keš kredite

Pogledajte kompletnu ponudu keš kredita kod domačih banaka


Do tada, oni koji se odluče za nova zaduživanja, uglavnom biraju keš kredit, i to u dinarima.


Ista iskustva s letnjom bankarskom šemom imaju i u Komercijalnoj banci. Po rečima direktora za istraživanje tržišta Gorana Milićevića, i njima i klijentima najviše odgovara gotovinski zajam. Ukoliko se ponudi potrošački kredit, izbor je manji i procedura je nešto komplikovanija jer je tu obavezna faktura. Zato su keš krediti bez premca. Kod te kuće kamata za dinarske zajmove kreće se od 20 do 24 posto godišnje.
Moguće je da će letnji dužnici bolje proći od onih jesenjih. Jer, ako Srbija ne dobije pozitivne ocene od MMF-a ili ako bude izbora, za bankare će to biti signal da je u zemlji pojačana nestabilnost. A onda je izvesno da će kamatne stope porasti.

Za gotovinske zajmove klijenti banaka dugovali su koncem juna, po padacima Kreditnog biroa UBS-a, 179,53 milijardi dinara. To je bilo 2,1 posto više nego mesec pre toga. Ti krediti su po ukupnoj sumi kod nas odmah iza stambenih zajmova, koji su juni završili s 335,30 milijardi dinara.

O tome kako izgleda letnja šema u bankama Raško Tomašević iz Kredi agrikol banke zadužen za istraživanje tržišta kaže:

– Građanima najviše odgovara gotovinski zajam jer im to omogućava da nabave nešto što im treba, a da im preostane i da otplate stara dugovanja, bilo da su to keš pozajmice ili neplaćeni računi – objašnjava Tomašević.

– Najtraženiji su krediti u domaćoj valuti. Sada se najviše traži gotovinski zajam u dinarima, uz efektivnu godišnju kamatu od 22,05 posto. Tu nema valutnog rizika ni obaveznog učešća od 30 odsto. Klijenti se zato najradije odlučuju za tu pozajmicu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Veselica 26.07.2013 12:33

    Ko se na brzaka zaduzi, kajace se na tenane!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti banka banke klijenti banke klijent banke keš krediti keš kredit gotovinski krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana