Zvanični kurs Evra za dan 24.09.21. :: 117.5784 rsd
Tekst objavljen: 15.03.2013 10:31        


Posle priče o potrošaču koji je na kućnu adresu umesto kompjutera koji je naručio na internetu dobio cepanicu, redakciji Potrošača se javio čitalac koji je naručio preko internet sajta „ajfon”, uplatio 200 evra, a na kućnu adresu dobio mobilni telefon star nekoliko godina koji ne košta ni desetak evra.

Naručio telefon od 200 evra, dobio polovni od 10

Ratomir Leković, direktor portala Kupujemprodajem, kaže da ovaj sajt ima ulogu prenosioca oglasnih poruka i da ne posreduje u trgovini između korisnika.

– Preko sajta Kupujemprodajem u februaru sam pronašao „ajfon 4 32gb” po ceni od 200 evra. Uplatio sam vlasniku 22.300 dinara, plus 1.000 dinara za poštarinu. Ali, stigla mi je pošiljka u kojoj se, na moje zaprepašćenje, nije nalazio plaćeni „ajfon” već umesto njega jeftin telefon u vrednosti od desetak evra. Slučaj sam prijavio policiji i sajtu Kupujemprodajem, koji je prodavcu blokirao nalog na tom sajtu. Koja su moja prava? U želji da doprinesem da bar drugi građani ne prođu kao ja, rešio sam da se obratim javnosti preko medija – kaže on.
On dodaje da po zakonu "pružalac usluga (Kupujemprodajem) nije dužan da pregleda podatke koje je skladištio, preneo ili učinio dostupnim... ali je dužan da reaguje kada sazna za nelegalnosti što Kupujemprodajem i čini".

Leković navodi da ako se, ipak, desi prevara u vezi sa oglasom na njihovom sajtu prevareni korisnik upućuje se na tužilaštvo (za slučaj štete veće od 15.000 din, kada se N. N. lice goni po službenoj dužnosti), odnosno sud (privatna tužba, za štetu ispod 15.000 dinara).

U Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da se "najčešće prevare dešavaju upravo na najposećenijim sajtovima u Srbiji koji se bave kupovinom i prodajom na internetu kao što su Limundo, Kupindo i Kupujemprodajem”.

Dodaju i da se u najvećem broju slučajeva radi se o prevarama prilikom kupovine robe čija vrednost ne prelazi 15.000 dinara, pa samim tim nije moguće preduzeti krivično gonjenje po službenoj dužnosti već je u ovakvim slučajevima jedino moguće preduzeti gonjenje po privatnoj tužbi.

- Ipak, ukoliko veći broj oštećenih kupaca zbirno prijavi jedno fizičko lice koje ih je oštetilo, odnosno ukupan iznos štete prelazi 15.000 dinara, može se podneti krivična prijava MUP-u ili nadležnom tužilaštvu – zaključuju u MUP-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija zaštita potrošača prava potrošača potrošači online prodaja online kupovina internet prodavnica internet prodaja internet kupovina kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana