Tekst objavljen: 01.07.2013 10:30        


Potrošenih 100 kilobajta interneta na moru će vas koštati od 80 do 180 dinara. To znači da će nas skidanje fotografije koštati bar 100 dinara, dok će nam za skidanje samo jedne pesme račun porasti i do 3.000 dinara.

Nas "deru" na romingu, Hrvatima 15 puta jeftiniji

Telefonski operateri savetuju svima koji planiraju letovanje u stranim zemljama da obrate pažnju na cene rominga, jer se može dogoditi da im zbog preskupog telefoniranja presedne godišnji.

EU smanjila cene rominga u Hrvatskoj

Svake godine više miliona Evropljana dolazi na odmor u Hrvatsku, a ove godine to će im biti jeftinije i zbog ušteda za telefonske račune. Od danas, 1. jula, zbog primanja Hrvatske u EU, roming u ovoj zemlji biće 15 puta jefitniji a mobilni internet za 36 odsto. Korišćenje mobilnog interneta u romingu ove godine pojeftinilo je za 91% u odnosu na 2007. a količina podataka koji su skinuti sa njega porasla je za 630 procenata.
Niže cene rominga na jedinstvenom tržištu EU dovele su do toga da poskupi telefoniranje za građane van ove zajednice, pa Srbi plaćaju nekoliko puta više cene rominga nego državljani zemalja EU.

U Telenoru i Vip mobajlu svet je podeljen na nekoliko zona koje imaju jedinstvene cene za sve strane operatere.

Sa druge strane, korisnici MTS telekoma plaćaće različite tarife za roming u zavisnosti od zemlje u kojoj letuju, ali i od stranog operatera koga izaberu.

Minut razgovora u Turskoj može da košta od 137 do 306 dinara, u Sloveniji od 170 do 321 dinar.

Najjeftiniji su pozivi u BiH, Italiji i na Kipru, gde može da se razgovara za 70, a najskuplji u Rusiji i Tunisu, gde dostižu i 400 dinara.

Sa ekspanzijom pametnih mobilnih pozivi nisu više jedini način da se napravi veliki račun, pa je najčešće najveća stavka u romingu - internet.

- Svi oni koji koriste wi-fi internet moraju obavezno da isključe GPRS, jer se može desiti da se pri pojavi prvog problema sa internet vezom telefon automatski prebaci na GPRS i napravi veliki račun - objašnjava Ivan Mirković, prodavac i savetnik pri kupovini mobilnih telefona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Hrvatska evropska unija EU putovanje putovanja telefoniranje ukidanje rominga roming mobilni telefoni mobilni operateri mobilni telefon mobilna tarifa mobilna telefonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana