Tekst objavljen: 05.02.2013 13:04        


Osim u evrima, dolarima i švajcarskim francima, pojedine banke nude štednju u ruskim rubljama. Samo tri i po meseca po uspostavljanju platnog prometa u rubljama bilo je dovoljno da se stekne poverenje i ponudi oročavanje štednje u toj valuti.

Ni evro ni franak: Srbi štede u ruskim rubljama

Rusija je najveći srpski spoljnotrgovinski partner, a izvoz iz Srbije u tu zemlju beleži stalni rast. Takođe, oko 70 hiljada naših ljudi koji rade u Rusiji šalje milionske iznose ne samo u dolarima, već i u rubljama.

Na stabilnost ruske valute utiče rast drušvenog proizvoda, koji je tri puta veći nego u evrozoni. Rusija ima 13.000 dolara po stanovniku, što je dvostruko više nego u Srbiji.
Zato je potpuno prirodno da u menjačnicama možete da ih kupite a, odnedavno, u pojedinim bankama, i oročite štednju u rubljama.

- Ja bih štedeo jer smatram da će ona biti jako stabilna u odnosu na evro i dolar. Kupovni kurs je oko 2,6 a prodajni oko 2,75 dinara - kaže Borisav Brujić, predsednik Udruženja menjača.

Zbog stabilnosti rublje, kamate na štednju u rubljama kreću se u od 2,75 do 4,7 odsto. A da bi se izbegao rizik kursnih razlika, bankari uvek predlažu štednju u nekoliko valuta.

Jelena Petrović iz Sberbanke kaže da su kamatne stope na domaćem tržištu kada je rublja u pitanju slične su i vrlo su izjednačene sa štednjom u evrima.

- Male su razlike u zavisnosti od perioda oročenja. Te kamatne stope možemo da kažemo su nešto niže u odnosu na kamatne važeće stope u Rusiji, ali su interesantne za one klijente koji rade u Rusiji - kaže Petrovićeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rublja rusija partnerstvo sa Rusima štednja štediše banke banka Sberbank Sberbanka Srbija kamate na štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana